Започва 68-то издание на филмовия фестивал "Берлинале". През следващите 11 дни в германската столица ще бъдат показани близо 400 филма от цял свят.

Към елита на европейското кино се присъединяват два филма с българско участие. Лентата "Ага" на режисьора Милко Лазаров е извън конкурса за наградата "Златна мечка", но ще закрие състезателната програма. Такава оценка роден филм получава за първи път.

"Ага" е в копродукция на България, Франция и Германия и е заснет в Република Якутия в Руската федерация. Снимките са преминали при изключително тежки климатични условия, а авторите на филма са избрали да се доверят на класиката, като са снимали изцяло на кинолента. Отговорен оператор на филма е Калоян Божилов.

Снимка 340351

Източник: Архив на продукцията

Сюжетът разказва история за сблъсъка на цивилизациите през призмата на любовта и човешките взаимоотношения. Двамата главни герои са ескимосите Нанук и Седна, които мечтаят да съберат семейството си отново. Когато здравето на Седна се влошава и тя умира, Нанук решава да изпълни последното й желание - да намери отдавна заминалата им дъщеря Áга, избрала живота в града.

В България през март "Ага" ще открие 22-рото издание на София филм фест.

В конкурсната програма на тазгодишия фестивал в Берлин има един филм с българско участие. Коопродукцията "Не ме докосвай" ще се състезава за наградата "Златна мечка". Българският продуцент е Мартичка Божилова, а една от главните роли е поверена на актрисата Ирмена Чичикова. Георги Налджиев има поддържаща роля.

"Не ме докосвай" е хибрид между реалност и художествена измислица, в който героите на филма търсят интимност. Лентата разглежда въпроса как човешките същества могат да я постигнат по най-неочаквани начини.

За последно български филм е попадал в основната програма на Берлинале преди близо 30 години. Преди 29 години филмът на Иван Ничев "Иван и Александра" участва на един от най-престижните европейски кинофестивали.