Ако целият свят беше Америка, повечето от нас щяха да знаят правилата на бейзбола, да четат комикси и ... да гледат телевизия по 4 часа на ден.

Според сериозни статистически проучвания средностатистическият американец прекарва пред телевизора по 28 часа седмично, или около 9 години от живота си, ако приемем, че доживее до 65.

Колко време гледа телевизия средностатистическият българин не успях да узная. Съдейки по себе си - по-малко. Съдейки по баба си - доста повече.

Няма да бъде преувеличено ако кажа, че програмата й за деня в голяма степен се съобразява с телевизионната програма. Приготвянето на вечерята трябва да приключи преди сериала в шест, а събуждането и закуската задължително трябва да съвпаднат със сутрешния блок.

Подозирам, че доста чужди баби водят сходен живот, а ако може да се има доверие на статистиката вероятно не само баби, но и майки, бащи, лели, братя, сестри, навярно дори и вие самите.

След като общественото мнение спечели войната с тютюнопушенето и предприе решителна офанзива срещу нездравословното хранене, прекомерното гледане на телевизия се очертава като твърде удобна следваща мишена.

В последните години медицински изследвания доказаха, че децата, заседяващи се твърде много пред телевизора често получават по-ниски оценки в училище, страдат от застлъстяване, склонни са към насилие и развиват сериозни проблеми с концентрацията. Звучи логично, нали?

Така че, ако сте планирали да оставите децата си да бъдат отгледани от телевизор, не го правете. Наемането на бавачка също води със себе си повече рискове, отколкото ви се струва на пръв поглед, но за това ще фокусираме вниманието си някой друг път.

Онова, което сякаш заобикалят подобни изследвания е, че телевизията все пак се гледа и от възрастни. А едно от нещата, които ни дефинират като зрели човешки индивиди е способността да избираме. Дори и да е сведена до просто натискане на дистанционното.

Ако някой избира да гледа помия, този му избор не е продиктуван от телевизията, а от лично неговия си характер, формиран от милион и едно желания (или беше причини? Дали прекомерният възторг по кака Лара все пак не ме е деформирал?). Ако някой има интерес към насилието, ще намери и друг начин да го задоволи. Ако някой го мързи да спортува, ще си спести горенето на калории така или иначе.

Дори и да не е здравословно, гледането на телевизия може да бъде полезно. Забравете информацията и гледните точки, които телевизията ни предоставя - тя ни успокоява. За някои „упоява" е по-точната дума, но в крайна сметка дори и психоаналитиците предписват успокоителни, нали?

Ако срещате твърде серизони проблеми със стреса и смятате, че имате нужда и възможност да си позволите квалифициран психотерапевт - не си позволявайте да ви разколебая. Ако ли не, гледането на телевизия със сигурност е по-евтино от шопинга, по-образователно от мастурбацията и по-здравословно от тъпченето с шоколад или битовия алкохолизъм - другите изпитани начини за туширане на ежедневните грижи.

Разбира се, подобно на повечето лекарства, произволни комбинации на две или повече от гореспоменатите не се препоръчват.

Милиони хора по света всеки ден се прибират, включват телевизора и се изгубват в него, дават шанс на съзнанието им да отпочине от по-важните проблеми и да забрави по-маловажните. Дават му възможност да съпреживее чуждите проблеми за час-два и после да ги забрави - чудесна гимнастика за емпатията.

Терапията, разбира се, се провежда както индивидуално, така и групово.

Телевизорът на един приятел гръмна преди месец и честотата на семейните скандали мигновено нарастна с 2,5 пъти. Безспорен факт - участието на телевизора в традиционната семейната вечеря е едно от нещата, които я правят традиционна. Лекува тягостно мълчание и предпазва от възпаление на стари разпри.

Като всяко рецепта, и тази трябва да съдържа точната доза, съобразена със състоянието на пациента. Докторите препоръчват не повече от два часа дневно.