Mosh piiit!!! Това бяха думите, които най-често се чуваха от сцената на Каварна Рок Фест снощи. Едва месец след като станахме свидетели на историческото събиране на Голямата четворка на траша( Slayer, Megadeth, Anthrax и Metallica) в България, успяхме да видим и европейския еквивалент - Kreator, Sodom и Destruction. „Светата Троица", както ги наричат, за пореден път видяха защо България е сред любимите им дестинации. Този път никой от присъстващите не можа да остане в страни от металната вихрушка, защото тя обхващаше целия стадион.

Паметната вечер бе открита от веселяците „Korpiklaani". Нетърпимата жега пред сцената стопяваше мозъците на всичко живо отпред и въпреки това се заформи приятно пиянско пого, докато от сцената се чуваха нестихващи призиви да се пие възможно повече бира. Парчета като „Vodka", "Happy Little Boozer", "Cottages and Saunas" и "Beer, Beer" държаха публиката в добро настроение през следващите 40 минути, карайки всички да пренебрегнат непростимата горещина и да се веселят като за последно.

Моментът на истината дойде с Destruction. Сцената се изпълни с дим, а небрежното веселяшко настроение от преди минути премина в агресия. "Eternal Devastation" даде началото на същинската траш вечер. Немците забиха стегнат сет без излишни приказки и благодарности, а легендарната "The Butcher Strikes Back".

Призивите от сцената този път обаче не бяха за бира, а за mosh. Шмийр седеше величествено на сцената и раздаваше правосъдие с безкомпромисно тежки рифове. След обещанията за завръщане бандата се оттегли, за да освободи сцената за Sodom.

Няколкото минути почивка сякаш не бяха достатъчни и ето сцената вече бе готова за следващата касапница. Сякаш отново бе 1991 г., когато Sodom оставиха своята следа в родната история като първата чуждестранна метъл банда, която свири на българска територия. Е, снощи не бяхме на стадион „Академик" и не бяхме 12 000, но усещането от това, което се е случило тогава сякаш витаеше във въздуха и надъхваше феновете.

Хитове като "Napalm in the Morning", "Blasphemer", „М-16", „Agent Orange" и др. отвяха главите и не оставиха намира почитателите нито за миг. Кавърът на Motorhead "Iron Fist" пък допринесе за всеобщата еуфория. Немците не пропуснаха да се пошегуват и със съвременната поп култура като отправиха специален поздрав не за кой да е, а за Лейди Гага. Не чухме никакъв „Pocker Face" обаче, а агресията продължаваше да нараства с пълна сила. Сякаш нито групата, нито феновете усещаха умора. Отново приказките и благодарностите бяха ограничени до минимум и Sodom отстъпиха място на колегите си Kreator.

Поредната немска машина излезе на сцена обляна в кърваво червена светлина, което предвещаваше това, което ни чака през следващия час. И тук спиращи дъха класики като „Enemy of God", "Violent Revolution", "Phobia", "Impossible Brutality" и т.н. мелеха наред. Миле Петроза изказа възхищението си от ентусиазма на родната публика като припомни  миналото гостуване на групата у нас, когато феновете отново даваха всичко от себе си.

Малко по-късно до сцената стигна и български флаг, който гордо бе опънат над вокалиста на бандата и даде началото на последната за вечерта „Flag of Hate".

Дори и да няма конкретно определен хедлайнер за вечерта, а Kreator да бяха последната банда, то Sodom успяха не само да съберат най-много публика, а и атмосферата бе като за основна група. Дали поради умората или други причини, тълпата към края на изпълнението на Kreator силно се разреди. Въпреки това осмелилите се да издържат до края влагаха всичката енергия, която можеха да съберат, за да куфеят.

Не малко хора останаха да чуят и Autumn Sun от ЮАР. Младоците искрено благодариха на оцелелите след траш касапницата и се постараха да направят достоен завършек на вечерта.

Дори и снощи да изглеждаше невъзможно, днес феновете ще трябва да съберат сили за третата вечер от фестивала, където ще чуем Primal Fear, Voivod, Annihilator и Accept.