Компютърните видеоигри стратегии помагат на хората над 60 години да запазят и дори да подобрят мисловните си способности. Това пише в статия, публикувана в списание Psychology & Aging от учени от университетите на Илинойс и Ърбън-Шампейн.

Това е първото изследване, показващо влиянието на познавателните навици, които не са свързани непосредствено с играта, отбелязва авторът на статията професор Артур Крамер.

Предишните експерименти, насочени към подобряване на мисловните способности - такива като краткотрайната памет, показваха, че участниците увеличават своите възможности само при задачите, поставени им в лабораториите, но не и в обикновения живот.

В този опит са участвали 40 възрастни, половината от които 24 часа за седмица играли на стратегията Rise of Nations. При нея геймърът трябва да създаде и развива собствена държава. „На вас ви трябват търговци, армия, трябва да изразходвате ресурсите си за образование и храна. Играта ви кара да преразпределяте и планирате харчовете си. Така се тренират навици, които са много полезни и в реалния живот", твърди един от авторите на експеримента Чандрамалика Базак.

Учените установили, че групата на „играчите" значително по-бързо и по-добре превключвали от една задача в друга, в сравнение с другата група. Освен това игралите Rise of Nations значително по-добре оперирали с данни и задържали информацията в паметта си. Логическото мислене също било по-добро. Но подобренията при краткотрайната и зрителната памет не били значителни, съобщава РИА Новости.

HiComm