Миналата седмица НАСА представи концептуален проект на ново лунно транспортно средство, наречено Small Pressurized Rover (SPR), съобщи HiComm. То би трябвало да се превърне в лунен транспорт, с чиято помощ астронавтите ще се придвижват между частите на лунна база за постоянно пребиваване, която САЩ ще започнат да строят през 2020 година.

Апаратът представлява малък лунен всъдеход с 6 движещи колесни оси, чрез които той може да се спуска в кратери и да излиза от тях, да преодолява каменни полета и да заобикаля препятствия. Има и мощен скелет, който държи херметическа кабина за двама души и малък товарен отсек. Неговите системи могат да поддържат живота на астронавтите в продължение на две седмици, а с едно зареждане на акумулатора колата може да измине 1000 километра, отбелязват инженерите.

Той работи с акумулатори, позволяващи скорост от 10 км/ч в условията на лунната гравитация.

От космическата агенция съобщават, че се работи и върху други устройства, насочени към повишаване на комфорта при пребиваване на Луната. Дизайнът на всъдехода предвижда астронавтите да бъдат в него без тежките си скафандри.

В задната част на кабината има и два скафандъра, в които астронавтите могат директно да се проврат, след което да се откачат от апарата.

В предстоящите две седмици в аризонската пустиня двама души ще прекарат едно денонощие в роувъра, за да проверят дали той е удобен за работа.

По-късно продължителността на престоя в SPR ще бъде увеличена на три дни, като изпитателите ще изминат с него 150 километра в условия, близки до тези на Луната.