Нова космическа надпревара за проект на "космически асансьор" вече стартира официално, съобщи technews.bg.

През ноември в Япония ще се състои конференция, на която ще бъдат обсъждани концепциите за космически асансьор. Стотици инженери и учени от Азия, Европа, Южна и Северна Америка ще работят заедно по лифт, който ще може да ни отведе до стохилядния етаж. Ако бъде построен успешно, космическият асансьор ще представлява безпрецедентен подвиг в историята на човешката инженерна наука.

Основната конструкция на асансьора ще представлява кабел, който ще бъде закотвен за повърхността на Земята и ще достига десетки хиляди километри в космоса, балансиран с противотежест, намираща се на другия му край. Учените смятат, че инерцията ще позволи на кабела да стои изпънат до краен предел, позволявайки на асансьора да се задържа в геостационарната орбита.

Кабелът ще се издига в небето, достигайки сателитна пристанищна станция, която ще орбитира в космоса. Инженерите се надяват, асансьорът да транспортира хора и предмети в космоса, а някои смятат, че ще може да се използва и за изхвърляне на ядрени отпадъци.

Друга идея е машината да бъде използвана за поставяне на слънчеви панели в космоса с цел да се доставя енергия на Земята.

В момента японските учени от Japan Space Elevator Association работят много усилено по проекта за асансьор, достигащ космоса. Японската организация си сътрудничи със Spaceward Foundation от САЩ и с европейска организация, базирана в Люксембург, по разработване на дизайна на машината. LiftportGroup от САЩ също се е ангажирала в дизайна. Смята се, че над 300 учени и инженери по света са се посветили на тази задача. Междувременно НАСА обяви конкурса Space Elevator Challenge с награден фонд от $4 милиона с цел да окуражи проектите за космически асансьор.

Технологията, която тласка напред състезанието за първия космически асансьор, се базира на въглеродните нанотръби. Този материал е лек и притежава разтегателна сила, която е 180 пъти по-голяма от тази на стоманен кабел. Към момента това е единственият материал, който има потенциала да бъде достатъчно здрав, за да се използва за производството на асансьорния кабел.

Японски специалисти казват, че в момента разполагат с кабел, направен от въглеродни нанотръби, който обаче притежава една трета или една четвърт от необходимата здравина, нужна за създаване на космически асансьор. Учените очакват през 20-те или 30-те на този век вече да имат достатъчно здрав кабел.