Кийра Найтли е родена на 26 март 1985 година в лондонското предградие Ричмънд. Баща й Уил Найтли е актьор, а майка й Шърман Макдоналд – сценограф и драматург. Кийра никога не е учила в театрално училище или в колеж по изкуства. Но това не й пречи още от 3-годишна да поиска да има собствен агент. На 6 получава първата си роля в телевизията.

За известно време се появяват съмнения, че момиченцето страда от дислексия, но диагноза така и не е поставена, тъй като родителите отказват да направят необходимите изследвания. Самата актриса разказва, че се е справила с проблема с помощта на специални очила, както и благодарение на подкрепата на родителите и училището.

На съвсем крехката 7-годишна възраст тя участва в телевизионния сериал "Royal Celebration".

Дебютът й в голямото кино е в култовия "Междузвездни войни: Епизод 1 – Невидима заплаха". Тя получава ролята, заради наистина невероятната си прилика с актрисата Натали Портмън. Твърди се, че дори собствените им майки понякога не успяват да ги различат на снимки.

През 2001 играе в The Hole, където за първи път се снима гола. Светът обаче чува за Кийра и вижда Кийра през 2003 година във филма "Ритай като Бекъм".

Но не само това, през същата година излиза и първата част на суперпродукцията на Джери Брукхаймер "Карибски пирати: Проклятието на черната перла", където Найтли партнира на актьори като Джони Деп и Орландо Блум. Тогава тя е едва седемнайсетгодишна, но това съвсем не й пречи да направи от героинята си (Елизабет Суон) един от най-очарователните образи в съвременното кино.

Следват роли във филмите "Наистина любов" и "Крал Артур" (тя играе Гуиневир).

През 2005 година излиза "Гордост и предръзсъдъци" по романа на Джейн Остин. С ролята си на Елизабет Бенет, Кийра печели Златен глобус, както и номинация за Оскар за най-добра актриса.

ЛИЧЕН ЖИВОТ:


Освен това на снимачната площадка на "Гордост и предразсъдъци" Кийра среща актьора Рупърт Френд, с когото живее и сега в Англия.

Малко преди това изненадващо за всички тя отказа ролята на момичето на Джеймс Бонд в знаменитата поредица. Найтли заяви, че не се чувства на нужната висота, доколкото нейните мерки не могат да бъдат сравнявани с тези на Холи Бери и на останалите завоевания на агент 007.

Последните филми на Кийра са "Silk" и "Atonement" ("Изкупление"). Първото признание – Hollywood Film Award за най-добра дебютираща актриса, идва през октомври 2004.

ДАННИ:

Дата на раждане: 22 март 1985 г.
Място на раждане: Лондон
Ръст: 170 см.

ФИЛМОГРАФИЯ:


1.The Best Time of Our Lives (2008) (В Препродукция) ... Вера Филипс
2. Карибски пирати: На края на света (2007) ... Елизабет Търнър Суон
3. Atonement (2007) ... Сесилия Талис
4. Коприна (2007) ... Хелен Жанкур
5.Карибски пирати: Сандъкът на мъртвеца (2006) ... Елизабет Суон
6.Гордост и предразсъдъци (2005) ... Езизабет Бенет
7.Усмиряване (2005) ... Джаки Прайс
8.Домино (2005) ... Домино Харви
9.Крал Артур (2004) ... Гуиневир
10.Карибски пирати: Проклятието на черната перла (2003) ... Елизабет Суон
11.Наистина любов (2003) ... Джулиет
12.Тhe Hole (2001) ... Франсис
13.Доктор Живаго (2001) ... Лара
14.Pure (2001)... Луис
15.Да бъдеш като Бекъм.. Джулиет
16.Принцесата на крадците (2001)... Гуин
17.Оливър Туист (1999) .. Роуз
18. Междузвездни войни - Епизод 1