В навечерието на Хелоуийн българската публика бе зарадвана от гостуването на едни от фолк-метъл пионерите Skyclad.

Столичният клуб „The Box" събра малко над стотина фена на британската банда.
Малко след 20:00 часа на сцената се качиха родните Voyvoda. Напоследък набрали скорост, добре познати на публиката, нашенци радваха феновете близо половин час. След съвсем кратка пауза дойде и ред на бургазлиите от Vrani Volosa, които изпълниха няколко песни от предстоящия им дългоочакван албум, след което завършиха с вече превърналата се в хит - "Крушение".

Около 21:30 на сцената се качиха фолк-метълите от Skyclad. Групата има зад гърба си 20 години история и 12 албума, като англичаните гостуват за пръв път в България.

Пред българския фен се появи Кевин Ридли, настоящия вокал на бандата. С едно сърдечно "Наздраве!" започна и концерта. Началото бе дадено с "Earth Mother, the Sun...", след което последва класиката „Spinning Jenny" от втория албум на бандата. Публиката, макар и малобройна, успя да не остане статична. Едни куфееха, други танцуваха, трети се опитваха да надпеят г-н Ридли. И успяваха.

Последваха две песни от новия албум на групата „In the... All together" - „Words upon the streets" и „Modern minds" и още две от предпоследния - „The song of no-involvement" и "The parliament of fools".

Вокалистът на бандата Кевин не пропускаше да се пошегува след всяка песен, с типичния си английски хумор. След „A Well-Travelled Man", отново парче от новия албум на бандата, дойде време и за нещо по-старо. Догодина Skyclad празнуват 20 г. от създаването си, което ни бе припомнено с „The Widdershins Jig" - песен от първия албум на групата, една от първите фолк-метъл композиции изобщо.

„Hit List" и „Superculture" отново напомниха за актуалния албум на бандата, а пък на кръчмарската "Another drinking song" статичен фен не остана.

Последвалите стари класики, като „Another Fine Mess", „Inequality Street" и „Penny Dreadful", бяха изпълнени без проблем от „новия" вокалист. Разбира се, липсата на гениалния Мартин се усещаше, но това не попречи както на бандата, така и на феновете да прекарат една незабравима вечер.

След час и половина фолк-метъл купон, концертът завърши с класиката „Swords of a thousand men".

Част от феновете останаха за хелоуийнското парти в „The Box", където можеха да се снимат и да вземат автографи от своите любимци. Доброто настроение бе в изобилие, дори след края на чудесния концерт. Остава ни единствено да се надяваме, да видим Skyclad отново и то по-скоро. Догодина например - все пак имат юбилей.