Обявени бяха победителите на 30-ия Московски международен киновестивал.

По традиция първи станаха известни фаворитите на руските и чуждестранните кинокритици.

Членовете на международното жури връчиха сребърен "Свети Георги" на българския режисьор Явор Гърдев за филма му "Дзифт", отличавайки неговата „свобода на изразяването и талантливо въплъщение на авторската идея".

Явор Гърдев е успял да съчетае в своята творба елементи на екшъна и язвителна сатира, свързана със спомените на героя за неговото минало при тоталитарния режим в България през 60-те години, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Иранският филм "От просто по-просто" на режисьора Реза Мира Карими бе удостоен с главната награда на фестивала златен "Свети Георги" за най-добра лента, представена в конкурсната програма.

Наградата на Международната организация на кинокритиците ФИПРЕССИ в основния конкурс бе присъдена на руския филм на Катя Шагалова "Веднъж в провинцията".

Италианската актриса Маргерита Буи спечели наградата на кинофестивала в категорията за най-добра женска роля за превъплъщението й във филма "Дни и облаци" на Силвио Солдини.

Американският актьор Ричард Дженкинс грабна наградата за най-добра мъжка роля за участието си във филма "Посетителят" на режисьора Том Маккарти.

 

В конкурса "Перспективи", където бяха представени авторски и експериментални творби, руските кинокритици отдадоха предпочитание на филма на датската кинодокументалистка Линда Вендел "Един кадър". Той е заснет без монтаж, като един кадър, откъдето идва и заглавието му.

Японският режисьор и актьор Такеши Китано получи почетна награда за постижения в киноизкуството.

Наградата "Станиславски", която по традиция се присъжда в рамките на фестивала за изключителни постижения в киното, тази година беше връчена на френската актриса Изабел Юпер, която благодари на руски по време на церемонията по награждаването й.