Красивите бели пясъци по плажовете на Хаваите крият малка и, в известен смисъл, мръсна тайна. Пясъкът по повечето плажове в света се състои от малки или по-големи камъчета, микроскопични черупки, кварц. В горното течение на всяка река камъните са големи, а водата буйно слиза надолу.

По продължението ѝ размерът им намалява все повече, докато камъните не се окажат превърнали се в пясък. Тези от тях, които са достигнали морето, допълнително се раздробяват под действието на неговите вълни.

Не такъв е случаят с хавайския пясък. В местните води живее тропическата риба папагал. Любовта ѝ към водораслите я кара усърдно да ги остъргва от кораловите рифове с необичайно здравите си зъби. Така тя подпомага здравето на коралите, но в процеса успява да изяде и парченца от самите тях.

Снимка 369230

Източник: iStock

Кораловите рифове са изградени от много на брой единични индивиди, образуващи колонии. Те си образуват външен скелет от калциев карбонат и именно той попада в стомаха на рибата папагал.

Калциевият карбонат не се разгражда в храносмилателната ѝ система и я напуска под формата на малки бели песъчинки, в които после туристите ще заровят пръсти на плажа.

Изчислено е, че за година една риба папагал е способна да "изработи" до 360 кг пясък. И така, на места Хаваите, където няма много стандартен пясък от камъни, той има биологичен произход. Без помощта на рибата папагал, вероятно съдбата на тези острови нямаше да бъде същата.