Случилото се с Мая Бей в Тайланд е пример за това как една мечта може да се превърне в кошмар в рамките на няколко години. Когато през 2000 г. излиза филмът на Дани Бойл "Плажът", всеки гледал го мечтае за райското кътче, на което се озовава героят на Леонардо ди Каприо. 18 години по-късно около 200 лодки и 5 хиляди човека се изсипват на въпросния плаж всеки ден.

Снимка 423094

Източник: iStock

Това принуждава тайландските власти да вземат мерки. Те всъщност са получавали сигнали за опасността от туристическия наплив години преди това от еколози, но са пренебрегвали предупреждения заради печалбите, които плажът на остров Фи Фи Лей реализира - 400 милиона бата (малко повече от 12.5 милиона щатски долара) на година.

Carcharhinus melanopterus

Източник: iStock

Carcharhinus melanopterus

Така миналия юни Мая Бей беше затворен за посещения от туристи до юни 2019 г., но преди дни стана ясно, че тайландските власти увеличават периода до 2021 г. Това несъмнено е добра новина не само за еколозите, но и за видовете, които го обитават. Първи на липсата на туристи се радват застрашените от изчезване вид сиви акули Carcharhinus melanopterus - в момента в залива има около 60.

Снимка 423093

Източник: iStock

Кораловите рифове също бавно, но постоянно започват да се увеличават. 1000 от тях са насадени, за да се възстанови популацията им залива. В рамките на 10 години в Тайланд кораловите рифове са намалели със 77 %.

Когато някога Мая Бей бъде готов отново да посреща туристи, ще има наложени квоти за броя на лодките и хората, които идват на него за ден.