Кулинарният туризъм е все по-разпространен и все повече хора пътуват, за да се докоснат не само до различна култура, но и до различна кухня. А подходящите и любопитни дестинации на картата на света се множат една след една. 

И така стигаме до столицата на Финландия - Хелзинки. Този град определено не е сред най-често посещаваните от туристи в Европа, но в последните месеци дава сериозна заявка да се превърне в притегателна точка за всички любители на кулинарните пътешествия.

Заведенията

Финландската столица може да не се откроява с ресторанти със звезди Мишлен и големи кулинарни фестове, но чарът й е на друго място - в малките ресторантчета, където се сервират традиционни ястия. Един от тях е Juuri. В него храната е по-скоро изкуство - и като начин на създаване, и на поднасяне.

Снимка 379070

Източник: Facebook / Juuri

Sea Horse е друг малък ресторант с голяма история - чак от 1934 г. Това е едно от най-предпочитаните места от туристите и определено не защото менюто е много езици. Вегетариански ястия, месо, риба морски дарове - разнообразието привлича и връща клиентите отново. А сред специалитетите е филе от елен по специална рецепта.

Добрите ресторанти всяка година увеличават своя брой и това предизвиква лавинообразен ефект. А краткият летен сезон се оказва най-подходящ за посещение с цел кулинарен туризъм заради разнообразието от местни и пресни продукти.

Как го правят

Телешко със цвекло. Пиле с целина. Домати с хляб. Картофи с чесън. Всичко това може да звучи скучно и простовато на пръв поглед, но след това бързо си променяме мнението.

Финландците са на принципа, че добрата храна е хубавата храна. Затова се залага на малко на брой, но качествени съставки във всяко ястие. Разбира се, подправките също изиграват своята роля.

Пазарите

В Хелзинки има два основни пазара, които не бива да пропускаме да посетим, ако се озовем в града - Ванха Кауппахалли и Хаканиемен Кауппахалли. И там, както и в ресторантите, ни чака много и вкусна храна. Като започнем с прясната риба и стигнем до сладкиша "viineri", пише CNN.

Снимка 379074

Източник: iStock

Тенденции при пътуванията през 2019 г.

Тенденции при пътуванията през 2019 г.

Време е за планиране

Освен традиционни местни продукти, от пазарите можем да си купим и такива, характерни за други народи - американски, китайски и много други. Сред цялото разнообразие със сигурност ще намерим нещо по вкуса ни. А продавачите съветват да заложим на пресните морски дарове и риби.