Да се сгреем в топла минерална вода, докато навън вали сняг, си е истински добра идея за свободното време през зимните месеци. Ако планираме уикенд в рамките на Европа, ето няколко предложения, които определено има с какво да ни заинтригуват.

Будапеща, Унгария

Szechenyi Thermal Bath в унгарската столица е една от забележителностите на града. В близост до центъра на Будапеща и достъпни с градски транспорт, басейните с топла минерална вода представляват най-големия балнеологичен комплекс в Европа.

Снимка 333290

Източник: iStock

На разположение са 18 басейна - вътрешни и външни, в които водата е с различна температура, както и сауни и кални бани. Величествената постройка на комплекса, приличаща на дворец, е от 1913 г., а всички удоволствия в нея са на цена под 20 евро - за цел ден.

Бат, Великобритания

Наричан SPA столицата на Англия, този не особено голям град определено има с какво да бъде привлекателен за туристите. Точно както в Будапеща, и тук имаме вековни традиции в областта на термалните извори. Освен това, градът е под егидата на ЮНЕСКО.

Снимка 333289

Източник: iStock

Комплексът Thermae Bath Spa е отворен през 2006 г. и е едно от местата за релакс в английското градче. Бат е богат на римски минерални бани, запазили своя автентичен стил, който привлича не по-малко от топлата и лековита вода.

Севиля, Испания

Moorish Bath е древна мавританска баня, която и до днес е притегателна точка за туристи от цял свят. Интериорът на сградата пренася в друг свят, а в помещенията, вместо под, има басейни с минерална вода. И буквално може да плуваме сред история.

Снимка 333291

Източник: iStock

SPA центърът предлага и хамам. Може да изберем между различни програми за релакс на тялото и душата, включващи и масажи, ароматерапия и солна баня.

Тоскана, Италия

Terme di Saturnia е SPA комплекс в сърцето на Тоскана, в който водата извира по 500 литра на секунда и с температура 37°C. Райското кътче привлича не само с лековитата си вода, но и с живописната природа.

Снимка 333293

Източник: iStock

Според легенди, естествените басейни, пълни с минерална вода, са създадени от гръмотевици, хвърляни от Сатурн по време на битка с Юпитер. Мястото изглежда като произведение на природата, но същевременно предлага всевъзможни удобства и лукс.

Виена, Австрия

Therme Wien е най-големият термален комплекс в страната. Площта му е 6 хиляди квадратни метра и разполага с 26 басейна и 24 сауни. Модерното съоръжение е събрало на едно място разнообразни възможности за релакс и разкрасителни процедури.

Снимка 333287

Източник: Facebook / Therme Wien

Има и увеселителен парк за най-малките. Различните зони на комплекса са наречени "камъни" - Камък на красотата, Камък за почивка, Камък на приключенията, Каменни сауни и Камък фитнес. 

Баден-Баден, Германия

Немският град е известен със своите опции за почивка и развлечение. Там се намира модерният SPA комплекс Caracalla Therme. Водата е гореща и минерална, а обстановката предразполага към пълен релакс.

Снимка 333295

Източник: Facebook / Caracalla Therme Baden-Baden

Скална пещера, сауни, джакузита, слънчеви барове и уелнес салон са в готовност да задоволят и най-високите изисквания. За съжаление, подобна почивка не е по всеки джоб.

Пиещяни, Словакия

В най-популярния SPA град се намира комплексът Sklene Teplice. Той е известен с лечебната си кал и целебните минерални води. Специфичното тук е пещерата, превърната в басейн.

Снимка 333303

Източник: Facebook / Liečebné termálne kúpele, a.s. Sklené Teplice

Водата в него се сменя всяка сутрин и е гореща. Освен това е богата е на магнезий и калций и се ползва от XVI век. Комплексът е най-популярен в ролята си на балнеологичен център, предлагащ програми за лекувани на различни заболявания.