Разчистването на останките от пожара на Нотр-Дам приключва тези дни, а до края на месеца ще започне и реконструкцията на катедралата, обявиха френските власти. И макар това да е радостна новина за парижани и за всеки, който цени културното наследство на света, има и една шокираща вест, свързана със случая - до момента нито цент от милиардерите, обещали дарение за реконструкцията, не е постъпил.

"Големите дарителите не са платили. Нито цент", казва пред Bloomberg отговорният за връзките с обществеността на Нотр-Дам, Андре Фино. "Те искат да знаят как точно ще се харчат парите им и дали ще одобрят предвиденото."

Припомняме, че сред обещалите финансова подкрепа са Франсоа-Анри Пино - изпълнителен директор на конгломерата за луксозни стоки Kering и съпругата му Салма Хайек. Те са обещали 100 мил. евро. Както и Бернар Арно - главен изпълнителен директор на LVMH и най-богатият европеец в момента, обещал 200 мил. евро.

Първата служба след пожара

Източник: EPA/БГНЕС

Първата служба след пожара

В същото време стана ясно, че основните дарения, с които до момента се работи по почистването на катесралата и се плащат заплатите на 150 работници, идват от индивидуални дарения, главно от жители на Франция и САЩ.

Миналата събота беше изнесена първата меса след пожара от април. Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че очаква възстановяването на Нотр-Дам да отнеме пет години - доста оптимистичен срок според редица архитекти.