В забързаното ни ежедневие често има моменти, когато ни идва да хванем гората. Или пък да зарежем всичко и да идем на някой самотен остров, където никой няма да ни занимава с глупости. За някои това е същински блян, но за други може да се причисли към кошмарите.

Особено ако няма телефон, контакт, зарядно, покритие и интернет. Колкото и да е изтъркано, джаджите не са просто нашата връзка със света, а понякога и целият ни свят. Номофобията си е официално призната за зависимост. А като такава, за нея трябва да има лек, нали?

Снимка 346710

Източник: iStock

Ако се върнем около 20 години назад ще попаднем във времето, когато си доплащахме, за да гледаме едва няколко канала телевизия в хотелската стая. След това дойде бумът на Wi-Fi и това се превърна в по-важно условие при резервация от ваната в банята, например.

Първият умен хотел KviHotel отвори врати

Първият умен хотел KviHotel отвори врати

И то близо до нас

Днес, при цялото това информационно и технологично пренасищане, се заражда нова тенденция при почивките - т. нар. "изключване". Не само от безкрайните задачи, но преди всичко от устройствата, окупирали живота ни.

Убежищата за технологична детоксикация все още са малко по света, но набират все по-голяма популярност. А любопитното е, че интересът към тях е предимно от доста заможни хора. Идеята в случая е не да отидеш на почивка, да се тагнеш и да качиш снимка как се излежаваш около басейна. А да се скриеш от света. Онзи, дигиталния.

Именно в това станало вече необичайно спокойствие, изключващо напълно употребата на смартфон и социални мрежи се състои основната идея на не един и два хотела, предимно в САЩ. Пример е Mandarin Oriental в Ню Йорк.

Точно в тази урбанистична джунгла е оазисът, който предлага специални уелнес програми. И не само за тялото, а предимно за духа. Още с влизането си, гостите на хотела предават телефоните си на рецепцията. Не всички, а само тези, които са изявили желание.

След това се потапят в спокойна атмосфера и престоят им преминава между книжки за оцветяване, разнообразни лекции и просто релакс без мисли и телефони.

Съществуват и цели комплекси в малките населени места, които предлагат селски туризъм и връщане към природата. Но при едно условие - да забравим за смартфона. Така понятието "свободно време" добива съвсем нов смисъл и хората са готови да платят доста за него.

Снимка 346708

Източник: iStock

Според учени от Мичиганския университет, подобни убежища за "изключване" са модерната алтернатива на манастирите. Там търсим спокойствие, душевен мир и бягство от това, което иначе е неизбежно, пише Travel and leisure.

Именно сега, когато от ставането до заспиването сме залепени за телефона, имаме най-остра нужда от подобни детокс ваканции за съзнанието. Не ни остава друго, освен да очакваме такова място да отвори врати и у нас.