Докато при нас температурите неизбежно падат, на другия край на света зимата има съвсем друг облик. Всъщност, няма как да я наречем зима с това слънце, чисто море и палми.

Нова година на Хавайските острови не е това, което сме свикнали да виждаме в нашата балканска действителност с четири сезона. Докато при нас е зима, там е Макахики - сезон с безброй празненства, религиозни и културни традиции. Именно затова е и най-подходящото време да посетим далечната дестинация. Да си знаем за догодина.

Ако ние празнуваме новата година само на един ден - 31 декември, то местните жители на Хавайските острови я отбелязват доста по-дълго. Началото на Макахики сезона се поставя с появата на съзвездието Плеяди - между средата на ноември и началото на декември.

Тази година това се случи на 18 ноември и тържествата вече започнаха. С тях се отбелязва и времето между два плодородни сезона, в което почвата почива, а и обработващите я имат повече време за забавление.

Това е и време, което работниците трябва да прекарат със семейството и приятелите си, затова  селскостопанската дейност се превръща в тема табу. Риболовът също замира, за да може да се възстанови популацията на риба край бреговете на островите.

И така до края на февруари-началото на март. Тези няколко месеца се запълват и с различни, забавни, традиционни игри, в които се изисква повече сила и бързина, отколкото интелект, пише Travel Pulse.

А докато работниците почиват, туризмът бележи своя подем. Именно заради атрактивните тържества мнозина предпочитат да посетят Хавайските острови точно по това време на годината.

Тайната на хавайските плажове

Тайната на хавайските плажове

Как се образува нежният им пясък

Местата за настаняване свършват бързо и от рано, а заведенията се пръскат по шевовете. Това прави почивката на местните доста по-непълноценна, а уж религиозните ритуали в чест на бог Лоно се превръщат в зрелище, но какво да се прави...

Бизнес

Lifecafe