За девета поредна година австрийската столица Виена е градът, който предлага най-доброто качество на живот на своите жители и посетители.

Проучването е на американската консултантска компания "Мърсър", която всяка година публикува кои са градовете, осигуряващи най-високото качество на живот.

Снимка 341686

Източник: iStock

Виена е начело на класацията заради сигурността, която предоставя на жителите си, но и заради ефикасния си обществен транспорт и разнообразието на културни и ваканционни структури.

В класацията влизат 231 града. След Виена се нареждат Цюрих (Швейцария), Оукланд (Нова Зеландия), Мюнхен (Германия) и Ванкувър (Канада).

Снимка 324071

Източник: iStock

Челната десетка се оформя от германските градове Дюселдорф и Франкфурт, от Женева (Швейцария), Копенхаген (Дания) и Базел (Швейцария).

Първите осем места в топ 10 са заети от европейски градове, които си остават и предпочитана дестинация за туристи и служители.

В дъното на класацията са йеменската столица Сана, Банги в Централноафриканската република и иракската столица Багдад. В тях има най-голямо ниво на бедност, политическа нестабилност и екстремни климатични условия.

Снимка 283418

Източник: iStock

По отношение на най-здравословна атмосфера (въздух и управление на отпадъците) "Мърсър" поставя на първо място Хонолулу, а на второ място са класирани Хелзинки и Отава. В класацията София е подредена на 116-о място.

За да изготви проучването си, компанията взима предвид 39 критерия - престъпност, екология, транспорт, електроснабдяване, телекомуникационни услуги, климат и др.