Гледката от горната снимка може да е наистина шокираща, особено когато си дадем сметка за мащаба на този "кървав водопад", стичащ се по глетчера Тейлър в Антарктида. Височината му е колкото на пететажна сграда и може да стресне незапознатите с произхода му.

Водопадът е открит за първи път през 1911 г., когато учените решават, че червеният цвят се дължи на някакъв вид водорасли. Оказва се, че грешат - глетчерът се е образувал преди около 2 милиона години и е капсулирал в себе си вода, в която живее древен вид микроби.

Те живеят там, изолирани от околния свят без кислород и почти без топлина, милиони години. Водата, в която са, е силно солена и богата на желязо - причината за червения й цвят. Пукнатина в Тейлър е причината тя да започне да излиза на повърхността.

Колкото и привлекателно да изглежда за учените, те не биха могли да направят паралел между колонията микроби, живяла милиони години в среда без кислород, и евентуалното наличие на живот на места с подобна среда като Марс или луната на Юпитер Европа.