Зимните спортни почивки стават популярни в Швейцария през септември 1864 г., когато един хотелиер в Сент Мориц се обзалага с британски посетители, че ако го посетят през зимата и им хареса дори повече, отколкото през лятото, той няма да ги кара да плащат. Те се връщат и остават очаровани. Останалото е история.

Днес Сент Мориц е сред най-известните зимни курорти и предлага всичко - от голф, крикет и конни надбягвания на замръзналото езеро, до писта за бобслей. Но всичко там е много скъпо. The Guardian подбира шест други дестинации за ски почивка в Европа, които няма да ви струват толкова много и предлагат повече от просто каране на ски.

Ливиньо, Италия

Снимка 337328

Източник: iStock

Хотел "Ливиньо" е първият в курорта, открит през 1912 г. Ливиньо днес разполага с множество други хотели и къщи за гости, център без трафик с магазини с добро съотношение спрямо цена към дизайнерски бутици, както и развлечения като возене на шейна, дърпана от хъскита, спускане със снегоходки, езда. СПА центърът Aquagranda в града също си заслужава да бъде посетен.

Ясна, Словакия

Снимка 337329

Източник: iStock

Ясна е малко село в планините на Ниските Татри. В курорта има възможност за возене с кучешки шейни, йога сесии, естествени термални извори с открита хидромасажна вана и снегоходство, като на разположение са и 50 км ски писти. На 20 минути път с кола се стига до града Липтовски Микулаш, в който има и множество барове, ресторанти, кино, плувен басейн и ледена пързалка.

Бакейра-Берет, Испания

Този целогодишен курорт във Вал д'Аран в Пиренеите освен красив е и много модерен, и със чудесни ски условия. Предлагат се снегомобилни сафарита, снегоходство. Истински атракции са близките древни градове Виела и Артиъс с техните романтични и готически църкви и калдъръмени улички. Мястото изобилства от реномирани ресторанти и оживени тапас барове.

Ла Клюза, Франция

Ла Клюза, един от най-близките ски курорти до летището в Женева, излъчва жизненост на общност, която има свой целогодишен живот. Освен ски, имате избор на пързаляне с кънки, шофиране на сняг, ски джоринг (теглени със ски зад кон) или ски колоездене. Ако сте от по-мързеливи, има и невероятни СПА центрове. Старото селище е прекрасно за разходки, а крайбрежният град Анси е на 20 мин. път с кола.

Санкт Йохан ин Тирол, Австрия

Този разтегнат тиролски град има атрактивен средновековен център и е с удобна база. Може да разгледате и шикозния Кицбюел, както и Инсбрук, които са лесно достъпни с влак. Неспирните дейности в Санкт Йохан ин Тирол варират от пързаляне с кънки и шейни до парапланеризъм и летене с балон с горещ въздух.

Закопане, Полша

Това е най-големият европейски ски курорт на север от Алпите, с няколко малки ски зони, известни със свежия си сняг. Закопане, който се намира в западните Високи Татри, е и отлична база за посещение на историческия Краков, който е само на 85 км. В Закопане до момента са проведени три световни първенства по ски северни дисциплини. СПА центрове, снегоходство, йога занимания и състезания по ски бягане са някои от допълнителните екстри, които предлага курортът.