На 27-ми вечерта се състоя връчването на тазгодишните театрални награди "Икар". Церемонията се проведе в обновения салон на Българската национална опера от 18.30 часа.

Водещи на събитието бяха близнаците Дарин и Деян Ангелови.

За музикалното оформление се погрижи Новия симфоничен оркестър с диригент проф. Румен Цонев.

Изненада за публиката бяха оперните изпълнения на артисти като Николай Урумов, Антоанета Добрева, Константин Икономов, Малин Кръстев, Симеон Бончев, Койна Русева, Станка Калчева, Йорданка Илова и други. Така се осъществи "връзката между операта и театъра", както каза диригентът.

Церемонията по награждаването започна с обявяването на Специалната награда "Икар" за принос в популяризирането на българското театрално изкуство по света. Тя бе връчена на актьорите Нина Димитрова и Васил Василев - Зуека във връзка с 15-годишнината от създаването на театър "Кредо". Приза връчи Валентин Танев.

Наградата на министерството на културата заслужиха Театъра на българската армия с директор Димитър Тодоров и Кукления театър в Пловдив с директор Виктор Бойчев.

Специалния приз за вариететно изкуство обяви Нешка Робева. Победител сред номинираните е Астор, който обаче не могъл да присъства, защото представял новия си номер "Али Баба". "Сигурни сме, че го представя чудесно", каза с усмивка Нешка в заключение.

Наградата за цирково изкуство спечелиха братя Кондови. Тя бе обявена от Маги Халваджиян, който е дипломиран цирков артист, но както сам се оплака, не практикува професията от около 20 години. Речта си завърши с призива "Трябва да спрете цигарите", по повод задъхването му след като изкачи стълбите до подиума.

Приза "Златен глас" взе Даниел Цочев за дублажа на сериала "Доктор Хаус". Наградата връчи друг златен глас - Силвия Лулчева, позната на широката аудитория с репликите "Пещерска гроздова - мека топлина" и "Спрете диарията преди тя да ви спре".

За най-добър критически текст бе отличен "Актьорският тренинг през XX век" на Румяна Николова. "Тази книга е направена за актьора като читател - без сложни изречения", каза не без хумор авторката.

Церемонията продължи с връчването на наградата за драматургичен текст, която отиде при Яна Борисова за "Малка пиеса за детска стая". Наградата пък за майсторско техническо осъществяване взе Театрална работилница "Сфумато" с "Жюли, Жан и Кристин" с режисьор Маргарита Младенова.

Награда "Икар" за цялостно творчество в кукления театър грабна Иван Цонев с думите: "Стават чудеса на тоя свят. Не мислех, че ще доживея този момент."

Авторският спектакъл "Студено" на Мила Коларова, Театър "Никои", заслужи приза за куклено изкуство.

Наградата за сценография взе Даниела Олег Ляхова за "Жюли, Жан и Кристин", Театрална работилница "Сфумато".

Музикалното отличие заслужи Калин Николов за "Старицата от Калкута", а най-добър дебют се оказа "Заболяване на младостта" от Фердинанд Брукнер на Биляна Петрова.

С приз за поддържаща мъжка роля си тръгна Мирослав Косев за ролята на Сорин в "Чайка". Този за най-добра поддържаща женска роля грабна Ярослава Павлова за ролята на Дезире в "Заболяване на младостта".

Отличена за главна женска роля бе Бойка Велкова за ролята на Аркадина в "Чайка". Приз за главна мъжка взе Владимир Пенев за ролята на Едгар в "Мъртвешки танц". На сцената той сподели, че майка му хвърлила пъпа именно на покрива на тази сграда.

"Не станах нищо свързано с операта, но мисля, че това тук е един жест на пъпа ми", засмя се актьорът.

Наградата за режисура и спектакъл отидоха при Крикор Азарян за "Чайка". Негова бе и наградата за изключителен творчески принос.

Режисьорския приз връчи Александър Морфов, който завърши речта си с възмущение от мръсотията в София, срещайки одобрителни възгласи в залата.

"Сега разбрах каква била идеята на Бойко Борисов - да направи София бунище на Суходол", заяви той в заключение.

И тази година бе отдадена посмъртна почит на двама заслужили - Доньо Донев и Сотир Майноловски. Наградите даде кметът на Каварна Цонко Цонев.