За 27-ми път ще бъдат раздадени наградите "Аскеер", като за 13-и път ще се присъди и приз за Съвременна българска драматургия.

Академия "Аскеер" разчита на 21 членно жури, сред които Георги Каприев, Георги Лозанов, Ивайло Знеполски, Митко Новков, Георги Господинов и др.

Пиесите, които са в надпреварата са "Да убиеш великан" от Александър Урумов, "Пилето, което казва "Ку" от Александър Урумов, "Бихте ли слезли от жена ми", Комедия от Андрей Калудов, "Сватбената рокля на Бети" от Анна Петрова,  "Премиер за един ден", Комедия от Венцислав Кулев.

В списъка влизат още "Червената или черната" от Владислав Карамфилов-Въргала, "Взлом", Пиеса в едно действие от Гаро Мурадян, "Господин "Милионерът" от Димитър Кабаков.

Там са и "Околовръстното", Сатирична драма от Емил Атанасов, "БЪЛГАРИЯ ЕООД" от Емил Йотовски, "Добре дошли в България" от Здрава Каменова и Гергана Димитрова.

Номинациите продължават с "Цигански колела" от Здрава Каменова и Калин Ангелов, "Котката със сините очи" от Калин Арсов, "Спасителят", Комедия от Кирил Топалов, "Револверът", Пиеса за двама актьори и мултимедия от Майя Праматарова и "Самодивска приказка", Пиеса за деца и възрастни по български фолклорни мотиви от Надя Асенова.

Журито е оценило и "LUST FAIRY" ("Феята на Страстта"), постановка от Ники Станчев и Биляна Петрова, "Пробен срок" от Николай Гундеров, "Легло за трима" ("Защо един професор заспа на конгреса на учените филогени"), Комедия от Орлин Дяков и "Капаро за трима" сценарий на Пламен Глогов, по идея на Дулислав Дулев, Захари Танев и Асен Кукушев.

 Още четири постановки получиха номинация: "Цар последен", Историческа драма за живота и делото на цар Иван Шишман от Райна Томова, "Сервантес, Шекспир и Антон", Представление, форум, игра от Стефан Прохоров и Мартина Новакова, "Безсъщност", Сценарий за документален спектакъл от Цвета Ерменкова и Борис Зафиров, "Борхестриптих" (по разказите "Смърт и компас", "Вавилонската библиотека" и "Другият" на Хорхе Луис Борхес) от Ясен Василев.

Тази година, броят на премиерните спектакли по български текстове продължава е внушителен, отбелязват от Фондация "Аскеер".

Кой ще спечели, ще стане ясно на 24 май на сцената на Театър "Българска армия".