Алкохолът влияе различно на хората и това зависи от много фактори - килограми, физическо състояние, стрес, хранене и т.н. Но има и една основа разлика в ефекта му върху двата пола.

Ейми Ласек - психиатърка от Университета в Илинойс, провежда експеримент с мишки, с който установява по какъв начин хормоните влияят на възприемането на алкохола от мъжкия и женския организъм.

Оказва се, че хормонът естроген прави жените по-податливи към пристрастяващи вещества, каквото е алкохолът. Когато неговите нива са високи, при консумация на алкохолни напитки се отделя друг хормон - допамин, който създава чувството за удовлетвореност и възнаграждение в мозъка. И обратно, когато естрогенните рецептори биват изкуствено потиснати, удоволствието от алкохола спада значително.

Снимка 481990

Източник: iStock

Така жените са по-склонни да посягат към чашката отново и отново, само и само да усетят пак приятното чувство. И това прави рискът да се превърнат в алкохолици много по-голям, а оттам и да развият редица заболявания, свързани с редовното напиване, пише Daily Mail.

Една жена може да се определи като алкохолик, ако изпива четири питиета в рамките на два часа, докато при мъжът бройката е пет, пояснява психиатърката. 

Снимка 481989

Източник: iStock

Според нея, повишената консумация на алкохол при жените е напълно възможно да е на лице тогава, когато и нивата на естрогена са по-високи. Те са познати като естрогенно доминиране и могат да са както генетична предразположеност, така и да са свързани със стрес, висока консумация на мазнини и други. Естрогенът е по-висок и в някои фази на месечния цикъл.

Пиенето на алкохол всеки ден и с колко точно се състарява мозъкът ни

С колко състаряваме мозъка си, ако пием всеки ден

Резултатите не са никак добри

В мъжкия организъм също се открива въпросният хормон, но в много по-малки количества, които не оказват същото влияние при консумацията на алкохол. Според учените, има възможност лекарство, което блокира естрогенните рецептори, да се използва не само за лечение на рак на гърдата, но и за алкохолоизъм при жените.