Сметаната и по-точно течната сметана е една от най-популярните добавки за кафе сред онези, които не са свикнали да го пият чисто. Оказва се обаче, че има няколко добри причини да откажем сметаната и да я заменим с някоя от алтернативите ѝ. Ето защо да спрем консумацията на течна сметана и с какво да я заместим.

Защо кафето от цикория е полезният заместител на кофеиновото кафе

Кой е най-полезният заместител на кафето

Нула кофеин, много ползи за здравето

Сметаната за кафе всъщност не представлява сметана

Точно така. В течната сметана за кафе изобщо не се съдържат каквито и да било млечни продукти. Единствено цветът ѝ е бял, но това е по-скоро за заблуда на противника. В действителност сметаната представлява комбинация от царевичен сироп, вода и частично хидрогенирани растителни мазнини. Съставките са внимателно формулирани, така че вкусът да наподобява сметаната и млечно-сладките ѝ нотки.

В сметаната не са спестени изкуствените съставки

Сгъстители и консерванти за съжаление също намират място в съдържанието на течната сметана. Сгъстители като карагенан и целулозна гума са виновниците за плътната текстура на сметаната. Консерванти като бутилиран хидроксианизол (BHA) и бутилиран хидрокситолуен (BHT) пък ѝ позволяват да остане на съхранение в хладилника за завидно дълго време.

Снимка 614759

Източник: iStock

А всички тези изкуствени съставки изобщо не са полезни за организма ни. Знае се, че сгъстителите (какъвто е карагенанът) причиняват възпаление и стомашно-чревни проблеми, а консерванти като BHA и BHT могат да увредят репродуктивната система.

Сметаната е пълна със захар

Лошото на това, че в течната сметана се съдържа много захар, е, че консумирането на захар рано сутрин повишава кръвната ни захар и ни кара да усещаме глад за сладко до края на деня. Много е вероятно още преди обяда да посегнем към някоя вафла или кутия бисквити.

Сметаната без съдържание на захар не е здравословната алтернатива

Досега сигурно ни е хрумнало, че можем да избегнем горепосочения ефект като консумираме сметана, която не съдържа захар. Истината обаче е, че дори и тя не е за предпочитане. Царевичният сироп, който се използва за правенето на обикновената течна сметана, е заменен с изкуствени подсладители при сметаната, която не съдържа захар. А това означава просто допълнително изкуствени съставки в кафето ни. За изкуствените подсладители вероятно знаем, че е добре да ги избягваме, тъй като с течение на времето могат да окажат отрицателно въздействие върху тялото ни, като например намаляването на добрите бактерии в червата и увеличаването на риска от диабет тип 2.

Снимка 614760

Източник: iStock

Почти невъзможно е да консумираме течна сметана умерено

Кафето е част от ежедневието на по-голямата част от човечеството. Да не говорим, че доста хора пият кафе по няколко пъти на ден. Като имаме предвид това, добавянето на течна сметана към всяка чаша от ободряващата напитка, води единствено до натрупването на захар и изкуствени съставки в тялото ни, пише delish.

Защо не трябва да мием зъбите си непосредствено след сутрешното кафе

Защо не трябва да мием зъбите си след сутрешното кафе

Как точно ще си навредим

Течната сметана има заместители

Ето, че накрая стигаме и до добрата новина - течната сметана има алтернативи. Най-естествената е прясното мляко, но в случай че избягваме животинските продукти, можем да използваме ядково мляко. Ако и тогава кафето ни не е достатъчно сладко, можем да добавим малко захар. Тук съветът е просто всичко, което слагаме в кафето си, да е максимално естествено като съставка.