През 2016 г. на някои от пътищата в Нормандия, Франция, бяха инсталирани 2800 фотоволтаични панели в опит да се провери дали шосетата могат да се превърнат в още един източник на възобновяема енергия.

Три години по-късно експериментът, наречен Wattway, се счита за пробвал от местните жители във френската провинция, както и от компанията Colas, която се нагърби с проекта.

Основният проблем се е оказала тежестта на често преминаващите трактори, които са излезли по-пагубни за настилката от фотоволтаици дори от тежките тирове.

Снимка 439162

Източник: WattwaybyColas

Жителите на селата около Wattway пък непрестанно са внасяли жалби срещу шума, причинен от триенето между панелите и гумите на колите. В крайна сметка е било наложено ограничение от 70км/ч, което също не е помогнало за спирането на шума, пишат от Popular Mechanics.

Третият и може би най-трудно преодолим фактор е дизайнът на панелите. За оптималното улавяне на слънчевите лъчи е важно панелите да бъдат поставени под специален ъгъл.

Снимка 439163

Източник: WattwaybyColas

Това обаче няма как да се случи, тъй като говорим за хоризонтална повърхност, върху която на всичкото отгоре преминават и коли, които допълнително ограничават количеството усвоена слънчева светлина.

От Colas признават, че са прибързали с инсталирането на панелите и засега соларните пътища остават просто добра идея, която за момента не може да се реализира ефективно на практика.