Преди години смартфоните на Sony Xperia е бяха истински хит и определено впечатляваха с функции. Напоследък обаче ситуацията е доста различна и като чухме за последните модели се запитахме те още ли правят телефони. Не само че правят, но отново има с какво да ни изненадат приятно.

Sony Xperia 1 V и всичко за новия смартфон

Новият Sony Xperia 1 V - когато камерата има значение

Никак не е евтин

Новият Sony Xperia 1 VI беше представен преди дни и въпреки че не предлагат функции с изкуствен интелект (освен някои подпомагания в камерата) както последните модели на Samsung и Google Pixel например, пак има с какво да спечелят потребителите. Първата от впечатляващите характеристики е 6.5-инчовият дисплей, който е с висока разделителна способност и яркост, както и с честота на опресняване до 120Hz.

Моделът е оборудван с последния Snapdragon 8 Gen 3 и има 12GB RAM. Вътрешната памет за съхранение е 256 GB. Операционната система е Android 14 като производителят обещава четири години ъпдейти на сигурността и три нови версия на OS.

Батерията е с приличния капацитет от 5000mAh, а обещанието е за достигане на 50% заряд в рамките на 30 минути с 30W зарядно. Освен това е помислено и за по-дългия живот на батерията, като се гарантира тя да издържи поне четири години редовна употреба чрез функциите Battery Care and Xperia Adaptive Charging, които оптимизират разреждането и зареждането й.

Едно от предимствата на смартфона е, че освен стерео говорители, които ни дават ясен звук при гледане на видеа и гейминг, имаме и 3.5 мм жак за слушалки - нещо, което повече модели на пазара днес не предлагат. А ако си падаме по добрите, стари жички слушалки, със сигурност ще го оценим.

Kато заговорихме за гейминг, Sony Xperia 1 VI е подходящ избор заради вградения FPS Optimizer, който автоматично настройва използването на процесора и честотата на кадрите в зависимост от игровата среда.

Няма как да пропуснем и камерите, които често наклоняват везните с посока на еидн или друг модел. При новата Xperia имаме основна 48МP камера с отвор на блендата 1/1.35", а снимките на пълна резолюция са впечатляващи. Има и улташирокоъгълна, която е непроменена от предходния модел - 12МР с f/2.2 леща.

Tретата камера е телефото. Тя е 12МР, но с оптично приближение, което ни помага да прави по-добри кадри дори с четирикратно увеличение или в макро режим. Оптичният зуум от 85mm до 170mm е най-впечатляващата черта на камерата, с която доста други флагмани не могат да се похвалят.

По отношение на дизайна, Sony Xperia 1 VI разчита най-вече на минимализма. Имаme алуминиева рамка и стъклени панели. Задният е с покритие Gorilla Glass Victus 1, а дисплеят - с Victus 2. Пластмасовите части са изработени почти изцяло то рециклирани материали. А цената е 1399 евро - точно като на смартфон от висок клас, пише Tom's Guide.

Sony и всичко за новите очила за миксирана реалност

Sony изненада всички на CES 2024

Какво представи компанията на изложението

Компанията представи и още един модел - Sony Xperia 10 VI, който е доста по-бюджетен, а по това се подразбира, че не е и с толкова впечатляващи характеристики. Има 6.1-инчов FHD OLED дисплей със скорост на опресняване до 60Hz. Процесорът е Snapdragon 6 Gen 1 с 8GB RAM и 128GB вътрешна памет. Камерите са две - 48MP основна и 8MP ултраширокоъгълна. И какво се казва - за толкова пари, толкова. В случая - за 399 евро.