Отдавна има разминаване между младата възраст на моделите, които се появяват на модния подиум, и напредналата на голяма част от хората, които следят модата - реално тези, които и купуват, и носят дизайнерските дрехи и аксесоари.

Мара Мартин, Кейт Грант, Джилиан Меркадо - осем смели модела, които промениха модната индустрия

Моделите, които разбиха всички стереотипи

8 смели жени, които промениха модната индустрия

Но промяната е в ход. Напоследък в модните среди все повече се забелязват хора на 40 и повече години. Делфин Бафорт, популярен белгийски модел от 80-те години, се появи още миналата година на ревю на The Row - модната марка на сестрите Мери-Кейт и Ашли Олсън, и дефилира уверено по котешката пътека.

И защо не - на 43 години Бафорт е успяла да запази характерната си визия, с която някога бе водещо лице на Balenciaga , пише Vogue.

Бафорт е видяна нееднократно на някои от най-емблематичните модни ревюта в последно време - и в Париж, Милано и Ню Йорк. А най-хубавото е, че тя не е "самотен рейнджър". Към нея се присъединяват Маги Райзер (45 г.), която дефилира наскоро за Fear of God в Лос Анджелис, Ема Балфур (53 г.), виждана на подиумите на Bottega Veneta и Малгозия Бела (45 г.), г., която е модел на Isabel Marant заедно с Лия Кебеде (45 г.).

"Сега зад кулисите е съвсем различно", сподели наскоро Бафорт. "Има много по-голямо етническо разнообразие и много различни поколения. И това е толкова хубаво."

Някога кариерата на моделите бе кратка, започваше още в тинейджърска възраст и приключваше на 30. През няколко години едно поколение изчезваше и се заменяше с изцяло ново.

Но за модните маниаци - онези, интересуващи се от всеки аспект на модата, моделите не се различават от актьорите и се вълнуват да виждат техните различни превъплъщения.

"Толкова хора продължават да ме разпознават", казва 44-годишната Кармен Кас. Този сезон тя откри и закри ревюто на Antonio Marras в Милано, а миналия сезон дефилира за Michael Kors в Ню Йорк. "Изключително благодарна съм за това, че имах толкова дълга кариера и все още ме приемат сериозно и ценят."

Делфин Бафорт пък допълва, че сега изпитва дори повече удоволствие от работата си, отколкото преди. "По-възрастна съм и затова и по-спокойна, защото не ми се налага да доказвам нищо на никого. Не мога и никога няма да бъда отново млада и се приемам напълно такава, каквато съм", казва още моделът. "Щастлива съм, че мога да работя пълноценно. И да пътувам - защото след това децата и семейството започват да ми липсват много. Това е като малка работна ваканция."

L'Imperfetta - италианската модна агенция за нестандартни модели, която променя представите за красота

Италианската модна агенция, която променя стандартите за красота

Когато несъвършенството е предимство

"Хубаво е, че в днешно време може да остарееш, занимавайки се с мода - дори да имаш деца и все още да се разхождаш по подиума. И това да е нещо съвсем нормално", завършва Бафорт.