Живеем във времена, в които най-големият ни враг - коронавирусът - е невидим. А това ни принуждава да вземем всички възможни мерки, за да се спасим от срещата с него, колкото и невъзможно да ни звучи вече.

Едно от интересните изобретения тази година, което успя да привлече интереса на всички със своята иновативност, е Vollebak Full Metal Jacket. Това не е обикновено яке, защото няма за цел да ни предпази толкова от вятър и студ, колкото от вируси и бактерии.

Около 65% от състава на якето са медни влакна, разположени по дължина. Ако бъдат поставени в права линия, тези влакна са по-дълги от 11 километра. А медта е материал, който доказано убива вируси, грипни щамове и бактерии като ешерихия коли. Освен това, е страхотен проводник на топлината.

Медта отделя електрически заредени йони, които първо затрудняват дишането на микробите, след това атакуват директно тяхното ДНК, като по този начин ги обезвреждат.

Full Metal Jacket е експериментален продукт и създателите му от компанията Vollebak нямат претенции, че може да ни предпази от COVID-19. Надяват се обаче тяхната идея да послужи като вдъхновение на други, които да създадат и такова яке, предава Time.

Коронавирусът, маската, която убива COVID-19 с топлина, и новата технология за борба със заразата

Маската, която убива коронавируса с топлина

Опитите не спират

Якето с медни влакна със сигурност може да послужи като добра основа за една нова и иновативна ниша в производството на дрехи с добавена стойност. Дрехата е мека, лека, водо- и ветроустойчива, с подплата от полар и перфектна за ежедневието.