Обезлесяването все по-често се посочва като един от актуалните проблеми на околната среда. То е причина за изчезване на гори и животински видове, за наводнения и пожари.

Именно срещу обезлесяването в Африка се противопоставя една мащабна инициатива, която стартира още през 2007 г., но все още не успява да събере необходимата подкрепа, за да бъде финалзиран.

Великата зелена стена (Great Green Wall) е проект на най-голямата жива конструкция в света, съставена от новозасадени дървета. Тя се разпростира от изток на запад, преминавайки през граничния район Сахел на пустинята Сахара. Планираната дължина е 8000 км, което е три пъти повече от Големия бариерен риф.

Снимка 442305

Източник: Facebook / Great Green Wall

Полученото до този момент финансиране е над четири милиарда долара, а проектът има подкрепата на 21 африкански страни. На Филмовия фестивал във Венеция бе прожектиран документален филм за Великата зелена стена, а преди дни инициативата получи подкрепата на редица партньори. Начертаха се конкретни планове, които да бъдат изпълнени до 2030 г.

Сред целите са възстановяване на 100 милиона хектара земи, осигуряване на условия за производство на храна на над 20 милиона души, създаване на над 10 милиона "зелени" работни места и намаляване на емисиите въглероден диоксид с 250 милиона тона.

Снимка 442303

Източник: Facebook / Great Green Wall

Допълнителните резултати от инициативата са: създаване на ново природно чудо на света, равенство между половете, по-голяма сигурност по отношение на водните ресурси, осигуряване на зелена енергия, по-големи икономически и бизнес възможности, редуциране на миграцията, надежда срещу бедността.

Търсените промени вече са налице в районите, където засаждането на горските масиви е извършено. Районът Сахел е един от най-потърпевшите от климатичните промени в последните години, а е и един от най-бедните в света. Затова промяната тук е крайно наложителна и трябва да се започне със земята и природата.

Снимка 442304

Източник: Facebook / Great Green Wall

През 2016 г. са засадени 15% от целевия брой дървета, а дейността не спира и до днес. Не бива да се подценява и глобалният ефект от Великата зелена стена, защото намаляването на вредните емисии ограничава парниковия ефект и глобалното затопляне.

Колко дървета ще преборят глобалното затопляне

Колко дървета ще преборят глобалното затопляне

Ново изследване дава надежда

Според организаторите на инициативата, стената от дървета може да се превърне в глобален символ на обединението на хората срещу една от най-големите заплахи за човечеството - бързите и негативни промени в околната среда. А по този начин се създава и един по-добър свят за следващите поколения.