Наскоро учени и геолози се натъкват, по време на своите изследвания, на две гигантски структури. Изучавайки ги, се появяват предположенията, че може да са останки от древна планета.

Защо Земята ще изчезне и кой е червеният гигант, който ще я погълне

Кой е червеният гигант, който ще погълне нашата планетата

Защото нищо не е вечно...

Въпросните структури се разположени под Африка и Тихия океан, в най-долната част на мантията, заобикаляща ядрото на Земята, и заемат около три до девет процента от обема на нашата планета.

За хората не съществуват преки начини да видят земното ядро - поне не и без човек буквално да изгори "като на клада". Най-дълбоката дупка, изкопавана някога и удачно наречена "вход към ада", достига 12 263 метра, което е все още далеч от пробива през земната кора към слоевете под нея.

Въпреки това може да погледнем под повърхността сравнително ефективно, използвайки техниката, известна като сеизмична томография - измерваща разклащанията на земната повърхност (земетресения).

При земетресенията се разпръскват енергийни вълни във всички посоки. Като измерват трусовете от няколко места на повърхността, учените могат да създадат карта на вътрешността на планетата. Тъй като скалите и течностите в Земята са с различна плътност, вълните се движат през тях с различна скорост, което позволява на геолозите да разберат през какъв вид материал преминават въпросните вълни.

Така, благодарение на тази техника, са открити двете големи и странни структури. В тях енергийните вълни се движат по-бавно, отколкото през заобикалящата ги мантия. За съжаление, учените все още не са напълно сигурни какво представляват тези обекти. Което не им пречи да имат някои хипотези.

Водещата е, че те са купчини от океанска кора, която е била натрупвана в продължение на милиарди години. А по-мистериозната теория е, че парчетата са останки от древна планета. Като Тея - хипотетична планета, с размерите на Марс, която се е сблъскала със Земята преди около 4.5 милиарда години.

Възможно ли е Земята да се намира в черна дупка

Възможно ли е Земята да се намира в черна дупка

Огромна, с размерите на вселената

И въпреки че никой не знае със сигурност какво представляват откритите структури, както и вероятно никой никога няма да ги види директно, техниките за изследване на материята под краката ни непрекъснато се усъвършенстват. Затова с основание може да смятаме, че е само въпрос на време да разберем какво наистина са те - а не просто да предполагаме и гадаем, пише IFL Science.