Една трета от масата на възглавницата ни може да се състои от бактерии, мъртва кожа, акари и техните изпражнения. И колкото по-дълго отлагаме прането на калъфката и възглавницата си, толкова повече храна ще имат акарите, толкова повече и ще се размножават ли, размножават.

Така че, ако не перем чаршафите и калъфките на възглавниците си поне веднъж седмично, означава, че споделяме леглото си със стотици хиляди микроскопични същества, подобни на паяци, пише Belfast Live.

А повечето хора не осъзнават в какво отвратително нещо се превръщат възглавниците им - с времето там се натрупват мръсотия, мазнини, слюнка, пот, бактерии, плесени и дори гъбички.

Според Daily Post една типична възглавница има до 16 различни вида гъбички и буквално милиони гъбични спори. Най-често срещаният сред тях - Aspergillus fumigatus, е потенциално опасен, защото може да зарази белите дробове и други органи.

Снимка 482949

Източник: iStock

Изданието пише, че калъфките на възглавниците и чаршафите, които не се перат поне веднъж в седмицата, имат до 39 пъти повече бактерии от купичките с храна за домашни любимци и няколко хиляди пъти повече бактерии от седалката на тоалетната.

Мръсната калъфка често е причината и за поява на акне, тъй като всяка вечер кремът, лосионът и други козметични средства от кожата ни се прехвърлят върху възглавницата, на която спим. С течение на времето те се натрупват по нея и отново се полепват по лицето ни, което води до поява на пъпки.

Снимка 482950

Източник: iStock

Има лесен начин да избегнем всички тези проблеми и той е да перем често спалното си бельо, като от време на време, освен калъфките и чаршафите, не е лошо да перем и самите възглавници и завивки.

Хигиенните грешки, които допускаме ежедневно

Защо никога да не носим обувки без чорапи

5 хигиенни грешки, които допускаме ежедневно