Освен ако не сме я оставили за по-късния септември, вероятно голямата ваканция за годината вече е зад гърба ни. Правенето на нищо конкретно и пълният релакс - също. Обратно в реалността, сега сме длъжни да се върнем към работното си ежедневие и навици. Просто защото нито шефът, нито колегите са толкова благосклонни, че да ни оставят да си отдъхваме още няколко дни в офиса.

Ваканцията и колко дни продължава идеалната

Колко дни е идеалната ваканция

Финландски учени дават отговор и на този въпрос

За всички, за които делниците никога не са били толкова ужасяващи, колкото след ваканция - ето шест трика от The Muse как да оцелеят през първия ден (а защо не и дни) след отпуска. И то без никой да разбере, че все още са духом на плажа.

Стриктен план

Почти задължително е, а е и животоспасяващо. Дали ще го изготвим на хартия, дали ще ограждаме с маркер дати в календара, или ще ползваме приложение на телефона, планът за действие след отпуска е най-важното, което да направим за себе си (и за околните). Чудесен начин е и да ни подскаже откъде да започнем със задачките, когато мислите са ни на някой остров.

Снимка 586582

Източник: iStock

Колега, бонбонче?

Нека го признаем - нищо не отвлича вниманието от работата както го прави храната. Така че защо не споделим с колегите някакви вкусотии от пътуването. Те не само ще ни дадат право да се отклоним за минути от ангажиментите, но и ще направим деня още по-приятен - защото всички ще искат да знаят повече за лятната ни ваканция. А и ще разкажат за своята.

Музика, музика, музика

Тя е чудесен начин да създадем една положителна атмосфера, но и едновременно да се настроим на работна вълна. Мотивиращите песни, които ни карат да запретнем ръкави, са точно попадение. Такива обаче са и релаксиращите мелодии - защото ще ни вглъбят в конкретната задача. А когато в следобедните часове очите започнат да се затварят, увеличаваме звука за повече енергия.

Снимка 586583

Източник: iStock

Почивка за разказване

Хората обичат да говорят за себе си и за плановете си. А в деня на завръщането в офиса колегите споделят най-често за ваканциите и почивките си. За да насърчим разказващия да ни сподели още и още, може да го попитаме къде би искал да бъде в момента и коя дестинация мечтае да посети.

Снимка 586580

Източник: iStock

Обяд до никое време

Най-добрият начин да намалим (поне за кратко) работата е да излезем от офиса. А легално може да го направим в обедната почивка. Затова нека първият обяд с любимите колеги бъде по-дълъг от обикновено. А може и да си отдъхнем сами с недочетената през отпуската книга. Важно обаче е да не се улисаме прекалено много, за да не пропуснем остатъка от работния ден.

Заслужена награда

Събиране с приятели след работа - точно в първите дни след връщането от лятната отпуска го заслужаваме най-много. Мисълта за него ще ни зареди с ентусиазъм и енергия да свършим нещата за деня по-бързо. А когато не сме особено удовлетворени от първия работен ден, фактът, че ще се видим с близки по-късно, би ни дал сили да вършим професионалните си ангажименти, без да мрънкаме.

Пътуване, септември, октомври и държавите, които си струва да посетим през тези два месеца

Къде да пътуваме през септември и октомври

Време е да стягаме куфарите

Да захапем лятото

Instagram е пълен със снимки на вкусотии от всякакви пътешествениците това лятото. Вместо да се ядосваме, че не можем да ги опитаме и ние, да потърсим ресторант, който сервира подобна храна. Или да се почерпим с някое по-екзотично ястие - само и само да се върнем на брега на морето, където само преди дни хващахме тен.