В книгата си “Четвъртата индустриална революция” основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб предвижда, че през 2027 г. 10% от всички наши дрехи ще бъдат “умни”. 

В тях ще има миниатюрни сензори, захранвани по безжичен път, които ще комуникират с други устройства около нас и ще събират, съхраняват и анализират всевъзможни данни директно от тялото ни. 

Макар това да звучи твърде футуристично и дори малко стряскащо, подобни технологии вече съществуват и са на път да пробият в масовото производство. 

Снимка 534406

Източник: iStock

Наскоро учени от университета Пардю са открили начин не просто да създават "умни" дрехи, но също така да превръщат настоящи нетехнологични облекла в такива. 

Основният проблем, който е трябвало да решат, е да намерят начин за предпазване на сензорите и проводниците при пране или заливане с течност. Университетските учени изглежда са открили две потенциални решения на този проблем. 

Едното от тях се базира на специален спрей, който може да се прилага при съвсем обикновени дрехи, превръщайки материята им в хидрофобна, а другото представлява специален начин за шиене, който постига същия резултат. 

Снимка 534407

Източник: iStock

Бонусът в случая е, че ще е почти невъзможно да намокрим или оставим петно върху третираните дрехи. 

Интересно е също така, че микропроводниците, внедрени в дрехите, ще се захранват директно от Wi-Fi сигнал, но очевидно ще могат да улавят енергия и от кабели, през които тече електроенергия, както можем да видим на видеото долу. 

Сензорите от своя страна ще могат да предават към телефон, компютър, автомобил и т.н. данни за всичко - от стойката и походката ни до температурата на тялото и пулса. 

Така дрехите придобиват амплоа на носима джаджа, подобна на Apple Watch, която постоянно наблюдава и следи показателите на тялото (и не само). 

Amazon Halo и всичко за гривната за следене на телесни показатели

Amazon Halo - ето как ще изглеждаме, ако отслабнем

Нещо ново и голямо от Безос и компания

Разработките на Пардю могат да бъдат приложени директно в настоящи мащабни производства, но засега не уточняват дали и кога технологията ще достигне масовия потребител.