За някои от нас потенето не е просто лятно явление, а целогодишен феномен, носещ със себе си букет от неприятни аромати, които понякога и дезодорантите не могат да прикрият. Но ето - решение има, и то идва с приятните аромати на цитронела.

Учени от университета в Миньо, Португалия, са успели да създадат плат, който ухае все по-приятно, колкото повече се потим.

Хората зад откритието са използвали специален протеин, извлечен от носа на прасета, който се свързва с ароматни молекули, и освобождава приятен аромат, когато влезе в контакт с киселинна течност.

Този метод осигурява бързо отделяне на аромата, но учените разполагат и с втори вариант, при който ароматните молекули се прикрепят към мастни клетки, които пък осигуряват по-бавно и равномерно отделяне.

Лятото, потенето и как да го намалим през топлите месеци

Как да се потим по-малко през лятото

От храната до дрехите

И двата метода изглеждат еднакво ефективни, а от Миньо казват, че тепърва платовете ще бъдат доусъвършенствани. Идеята е в близко бъдеще подобни материи да навлязат на масовия пазар.

Не се пояснява дали ароматът на цитронела, който платовете изпускат, е достатъчен, за да прогони и комарите заедно с миризмата на пот, но не виждаме защо не.

Как да си направим репелент за комари от етерични масла (и водка)

Как да си направим репелент за комари от етерични масла (и водка)

Лесен и безвреден начин за справяне с малките насекоми