Колкото и да харесваме лятото, никак не харесваме факта, че то винаги върви и с голямото потене. Но няма какво да направим - то си е естествен механизъм за охлаждане на организма. Със сигурност обаче се чудим дали не може поне малко да редуцираме този процес.

Започваме с уговорката, че всеки организъм е различен. Да не забравим също, че потенето невинаги се предизвиква само от високите температури, а и от други фактори като стрес например. Ето и няколко съвета как да се потим по-малко през лятото.

Дезодорант

Свикнали сме да го нанасяме сутрин - след като станем и преди да излезем вкъщи. Но правилното време за пръскане с дезодорант против изпотяване е вечер, преди лягане. 

Антипреспирантите действа като блокират потните канали и не позволяват на потта дa излезе на повърхността на кожата. За да бъде този ефект по-силен, продуктът трябва да има повече време да подейства.

Снимка 431967

Източник: iStock

Затова е добра идея да го нанасяме няколко вечери подред на чисти и сухи подмишници, за да усетим разликата. Разбира се, всичко зависи и доколко е качествен спреят, който използваме.

Материи

С дрехите седим по цял ден и както през зимата те трябва дa ни топлят, така през лятото трябва дa ни охлаждат. Залагаме само на естествени материи, които не запарват, за разлика от изкуствените. Така си гарантираме поне една идея по-малко потене.

Храни

Ако имаме проблем с потенето, през топлите месеци е добре да намалим количеството пикантни храни и кофеинови напитки, които консумираме, защото те стимулират отделянето на пот.

Млечните продукти също не са особено препоръчителни в жегите. Причината е, че организмът ни ги преработва по-трудно, хаби повече енергия, а от задействаните процеси се образува и по-силно потене.

Снимка 431944

Източник: iStock

Почивка и спокойствие

Както споменахме вече, потенето невинаги се дължи на жегите, а и на стрес. Затова е важно да отделяме време за релакс и да преборим безпокойството, пише Bustle.

Оцет и сода

Чували сме за какви ли не употреби на оцета, а се оказва, че помага и при потене. Единственото, което трябва да направим, е да нанесем по няколко капки на всяка подмишница вечер, а на сутринта да ги отмием.

Содата има добре познат антибактериален ефект, така че нищо не ни пречи да тестваме и нея като средство срещу изпотяване под мишниците.

Бръснене, потене, комари, прах и изгаряне - лошата страна на лятото

Тъмната страна на лятото

Потенето, комарите, изгарянията и как да им се даваме

Доматен сок

Не, не говорим за коктейла Блъди Мери, а за негова версия... без алкохол. Една чаша доматен сок на ден помага за неутрализиране на киселините в тялото, с което се намалява количеството и неприятния аромат на потта.