Откакто милиардерът Илон Мъск обяви намерението си да закупи Twitter, социалната мрежа се превърна в една от най-дискутираните теми онлайн. 

Илон Мъск, Twitter и последни подробности около сделката на милиардера

Ще се откаже ли Илон Мъск от Twitter

Големият проблем на милиардера

Тази седмица ситуацията около платформата стана още по-заплетена, след като Washington Post и CNN публикуваха скандален доклад, идващ директно от бившия шеф на сигурността в Twitter Питър Затко. 

Документът разкрива всевъзможни нечисти практики в компанията, които определят Twitter като заплаха за националната сигурност на САЩ. 

Снимка 585090

Източник: iStock

В доклада си Затко споделя, че в компанията цари пълен хаос и повече от половината й служители имат достъп до важни за сигурността на потребителските данни системи. 

Нещо повече - става ясно, че поне един от служителите на Twitter всъщност е служител и на една от големите агенции за разузнаване на САЩ, но не се уточнява коя. 

Затко също така твърди, че СЕО-то на компанията Параг Агравал му е казал, че Twitter трябва да се съобрази с изискванията за цензуриране и наблюдение на потребители, спуснати директно от правителството на Русия. 

Снимка 585091

Източник: iStock

Това, само по себе си, е достатъчно, за да превърне Twitter в заплаха за националната сигурност на Америка, смята Затко. 

От документа научаваме, че Twitter се “радва” на ненормално много пробиви в системите си - по един всяка седмица, и компанията така и никога не е спазвала изискванията на Федералната търговска комисия. 

Както можем да се досетим, един от главните печеливши от настоящите разкрития е самият Илон Мъск. 

Снимка 576144

Източник: GettyImages

През октомври милиардерът и Twitter ще се изправят в съда, за да разрешат казуса с броя на фалшиви акаунти в социалната мрежа, който се оказа ябълката на раздора в сделката за придобиването на компанията. 

Желанието на Мъск това число да бъде споделено преди плащането на главозамайващата сума от над 40 млрд. долара бе отхвърлено от Twitter, след което пък Мъск оттегли предложението си за придобиване. 

Илон Мъск, Twitter, делото, което платформата планира да заведе срещу милиардера след отказа му да я купи и как реагира той

Илон Мъск отвръща на удара

Как продължава сагата с Twitter

Вследствие на това Twitter заведе дело срещу шефа на Tesla, но сега изглежда, че компанията ще има да доказва пред съда доста повече от броя на ботовете в мрежата си.