Само преди няколко дни, след редица закъснения, SpaceX и Илон Мъск изпратиха в орбита около Земята първите 60 Starlink сателити, които ще доставят интернет сигнал до различни части на планетата.

SpaceX изпраща първите си 60 сателита в орбита

SpaceX изпраща първите си 60 сателита в орбита

Starlink сателитите ще доставят интернет по цялата планета

Благодарение на д-р Марко Лангброк и неговия StatTrack Cam Leiden Blog, вече разполагаме и с видео кадри на сателитите, заснети от Земята посредством специален телескоп.

SpaceX Starlink objects train 24 May 2019 from Marco Langbroek on Vimeo.

Движението на шейсетте Starlink апарати изглежда невероятно подредено и синхронизирано, и наподобява влак, гледан от разстояние.

В блога си д-р Лангброк обяснява, че сателитите се появяват по 2-3 пъти всяка нощ и ще прекарат следващите седмици в това да се отдалечават един от друг.

Кадрите действително са интересни, но мнозина се питат на какво ще заприлича нощното небе, когато SpaceX изпрати всичките си над 12 000 Starlink сателити в орбита през следващите няколко години, какъвто е плана на компанията.

Нека не забравяме, че Blue Origin на Джеф Безос също планира изпращане на повече от 10 000 интернет предаватели.

Джеф Безос показа лунохода на Blue Origin

Джеф Безос показа лунохода на Blue Origin

Машината ще може сама да навигира в космоса

Според някои коментатори в мрежата, интернет сателитите могат да причинят твърде много светлинен шум и да възпрепятстват любителското изследване на космоса.