В последните седмици китайското приложение TikTok е сочено с пръст като инструмент за шпионаж от страна на комунистическата партия. А докато правителството на САЩ все още не е взело окончателно решение дали да забрани използването му, както се случи в Индия, Джеф Безос реши да бъде един ход напред.

Милиардерът е уведомил всички служители на Amazon, че им забранява да използват TikTok от смартфоните си, а само и единствено от компютри, като не трябва да са регистрирани със служебния си имейл.

Причината за това решение е ясна - за да не използват недоброжелатели приложението като лесен вход към информация, свързана с работата на компанията или пък за директен достъп до камерата и микрофона на смартфоните.

Снимка 458858

Източник: GettyImages

Забраната, разпространена по имейл, засяга цели 500 хиляди служите в САЩ, което си е поредният удар по така нашумялата напоследък социална мрежа. TikTok отговориха, че от Amazon не са дискутирали с тях това свое решение, от което са останали изненадани, и са готови за диалог, предава Vanity Fair.

В последствие пък се оказа, че имейлът с въпросната заповед е бил изпратен "по погрешка" до служителите и те не са длъжни да трият профилите си. Това бе прието от някои като стратегически ход, свързан със заплахите на Тръмп да забрани TikTok, предава CNN.

TikTok, забраните за ползването на приложението и какво разочарова потребителите му

Идва ли краят на TikTok

Когато червената лампа светне

Други пък решиха, че от китайската компания ByteDance, която е собственик на приложението, все пак са успели да убедят Безос, че то не е такава заплаха за сигурността, за каквато го представят. Каквато и да е истината, важното е, че все някой в компанията е написал този имейл и той надали случайно е стигнал до медиите. А TikTok определено е на прицел, и то не само в САЩ.