В последните години все по-често се говори за изчезващи острови и брегови линии. Но на фона на всички тези новини, идва и една друга, още по-интересна. Преди четири години в Тихия океан се образува остров в следствие на изригване на лава от подводен вулкан наблизо. Когато вулканичната маса изстине и се втвърди, тя се превръща в парче земя, плаващо във водата.

Учените още тогава забелязват това явление, до дават своето мнение, че новообразуланият се остров между два други на кралство Тонга няма да съществува дълго и океанът ще го погълне. Е, не се оказват прави...

Снимка 404873

Източник: Facebook / NASA Earth

Островът, наречен от изследователите Хунга Тонга - по името на вулкана, който го образува, не само продължава да е на мястото си, но върху него се заражда и живот. Голяма част от повърхността му е покрита с кал, а на много места поникват цветя и растения. Те пък привличат много морски птици, които кацат върху парчето суша сред океана.

Снимка 404878

Източник: Facebook / Station finder

Миналата есен екипът на НАСА, наблюдавал развитието на острова чрез сателити, отива на място, за да види какво точно се случва там. Учените са скептични, че вулканичният остров ще просъществува още дълго, защото се наблюдава сериозна ерозия от тропическите дъждове.

Остров Ил Сен Мари и единственото пиратско гробище в света

Къде се намира единственото в света пиратско гробище

Жокер - на остров е

Но пък Хунга Тонга е едва третият вулканичен остров в рамките на 150 години, който просъществува повече от няколко месеца, затова категорични заключения не са и препоръчителни. Също както не са изключени и изненади, пише Guardian.