Столицата на Перу и направи страхотно представяне преди броени дни на наградите The World's 50 Best Restaurants - 50-те най-добри ресторанта в света, като взе титлата номер едно и спечели повече места в топ 50 от всеки друг град.

Четири ресторанта в Лима попаднаха в списъка на 50-те най-добри. Това са Central под номер едно, Maido под номер шест, Kjolle под номер 28 и Mayta под номер 47. Kjolle е нов в топ 50 тази година.

Central, ръководен от Вирхилио Мартинес и Пиа Леон, предлага изискани ястия с перуански съставки от 15 години. Ресторантът "превежда вечерящите през 15 различни перуански екосистеми, категоризирани по надморска височина - от 15 метра под Тихия океан до 4200 метра нагоре в Андите", се казва в уебсайта на 50 Best. Kjolle пък от друга страна е самостоятелното начинание на Леон.

Central в Лима - най-добрият ресторант в света за 2023 г. според The World's 50 Best Restaurants

Кой е най-добрият ресторант в света за 2023 г.

Наслада за всички сетива

Central е първият южноамерикански ресторант, спечелил титлата "Най-добър в света", разясняват от CNN. Наградите - събитие, считано за Оскарите на световната изискана кухня, бяха обявени в Града на изкуствата и науките - няколко футуристични пространства, проектирани от известния архитект Сантяго Калатрава, в южния испански град Валенсия.

Ето и как изглежда Топ 10 на най-добрите ресторанти в света за 2023 г.:

1. Central в Лима, Перу, който грабна и приза за най-добър-ресторант в Южна Америка. 

2. Disfrutar в Барселона, Испания, който може да се похвали и за най-добрия ресторант в Европа.

3. Diverxo в Мадрид, Испания

4. Asador Etxebarri в Атксондо, Испания

5. Alchemist в Копенхаген, Дания

6. Maido в Лима, Перу

7. Lido 84 в Гардоне Ривиера, Италия

8. Atomix в Ню Йорк, САЩ, който има още два приза - за най-добро изкачване в класацията и най-добър ресторант в Северна Америка. 

9. Quintonil в Мексико Сити, Мексико

10. Table by Bruno Verjus в Париж Франция, който получава отличие и за най-високо класирал се нов ресторант в списъка.

Останалата част от списъка

Страната домакин се представи много добре в тазгодишните награди с шест записа от Испания в топ 50, включително ресторант номер две в света Disfrutar в Барселона. Испания грабна също номер три и номер четири с Diverxo в Мадрид и Asador Etxebarri в Атксондо в региона на баските.

Италия и Франция също се представиха добре в Европа, като пет ресторанта в Италия и четири във Франция се класираха в топ 50. В Англия Лондон спечели впечатляващите три места.

Най-отличеният азиатски град е Банкок, където два ресторанта се появиха в списъка за първи път, като и двата пробиха в топ 20 - Le Du под номер 15 и Gaggan Anand под номер 17.

От Съединените щати два ресторанта в Ню Йорк стигнаха до топ 50. Atomix се премести до номер 8 от миналогодишното място номер 33, спечелвайки наградата за "най-добро изкачване в класацията", както и за най-добър ресторант в Северна Америка. Дългогодишният фаворит Le Bernardin, ръководен от готвача Ерик Рипърт, също влезе в топ 50 под номер 44.

noma, Рене Реджепи и новината за затварянето на един от най-добрите ресторанти в света

Защо затваря най-добрият ресторант в света

Историята на noma продължава по друг начин

Тазгодишният топ 50 включва ресторанти от 24 територии на пет континента, като 12 ресторанта влизат в списъка за първи път.

На ресторантите е разрешено да вземат голямата награда само веднъж, след което се включват в отделна програма "Най-доброто от най-доброто". Членовете на тази елитна група включват Geranium и Noma в Копенхаген, както и Eleven Madison Park в Ню Йорк, The Fat Duck близо до Лондон, Osteria Francescana в Модена, Италия, и Mirazur в Ментон, Франция. Central се премества именно в тази група през следващата година.