Преди няколко дни бе публикувана традиционната класация The World's 50 Best Restaurants, която подрежда най-добрите места за хранене по света. И за 2023 г. на върха е ресторант Central в столицата на Перу Лима. Той успя да спечели победата, след като миналата година бе класиран на второ място.

The Restaurant of Mistaken Orders - най-необикновеният ресторант в Япония

Най-необикновеният ресторант в Япония

37% объркани поръчки, но 99% доволни клиенти

Съпрузите шеф Вирджилио Мартинес и шеф Пиа Леон стоят зад менюто на Central, което пресъздава "биоразнообразните екосистеми на страната, като всяко ястие представлява специфична област". Гастрономическата разходка ни отвежда от "от морските дълбини, на -25 метра, до планините на Андите на повече от 4050 метра над морското равнище, минавайки през тропическите гори на Амазонка , долините и пустинното крайбрежие", пишат на сайта си.

За приготвянето на това уникално меню се използват 180 съставки. Голяма част от тях са специфични за местната кухня и вероятно са непознати на посетителите, които не са от Перу. И именно това е тайната за успеха на ресторанта, чиито създатели си поставят за цел да преоткрият страната и да пресъздадат най-доброто от нея.

Ресторант Central предлага различни дегустационни менюта. Те включват ястия, представящи различни региони и екосистеми и са на цени между 200 и 300 долара. Ето например както съдържа менюто Mundo Mater:

"Черни скали"- морски водорасли Yuyo (червени водорасли, типични за Перу и Чили), миди и калмари;

"Суха долина" - скариди, тиква Loche (тиква типична за Перу) и авокадо;

"Изключителна надморска височина" - царевица, кивич (древна зърнена култура от перуанските Анди) и листа от сладък картоф;

"Студено морско течение" - риба групер, миди бръснач и вонголе;

"Морски мозъчни водорасли" - включващ октопод, морска маруля и кодиум (вид морски водорасли);

"Амазонска вода" - риба паку (сладководна риба, "пираня вегетарианец", типична за Южна Америка), диня и листа от кока (традиционно местно растение от Андите, което помага при лечението на височинна болест);

"Андската гора" - свинско коремче, олуко (вид андска грудка) и гъба калампа.

Друг много интересен компонент, който се изпозва в ресторанта, са т.нар. летящи картофи чако, които не растат под земята, а на дърво. Те са специфични за Южна Америка и не се срещат другаде по света.

Sobrino de Botín, Мадрид и това ли е най-старият ресторант в света

Къде е най-старият ресторант в света

Толкова години история и вкусна храна

Ресторант Central няма звезда Мишлен, защото в Перу не се извършва категоризация. Но ако това не беше така, той сигурно щеше да има три звезди. Ястията са комбинирани перфектно с местни вина, наливани от глинени делви и други напитки, за да бъде преживяването за небцето и сетивата напълно завършено, предава Daily Mail.