Преди няколко дни бе публикувана традиционната класация The World's 50 Best Restaurants, която подрежда най-добрите места за хранене по света. И за 2023 г. на върха е ресторант Central в столицата на Перу Лима. Той успя да спечели победата, след като миналата година бе класиран на второ място.
Съпрузите шеф Вирджилио Мартинес и шеф Пиа Леон стоят зад менюто на Central, което пресъздава "биоразнообразните екосистеми на страната, като всяко ястие представлява специфична област". Гастрономическата разходка ни отвежда от "от морските дълбини, на -25 метра, до планините на Андите на повече от 4050 метра над морското равнище, минавайки през тропическите гори на Амазонка , долините и пустинното крайбрежие", пишат на сайта си.
За приготвянето на това уникално меню се използват 180 съставки. Голяма част от тях са специфични за местната кухня и вероятно са непознати на посетителите, които не са от Перу. И именно това е тайната за успеха на ресторанта, чиито създатели си поставят за цел да преоткрият страната и да пресъздадат най-доброто от нея.
Ресторант Central предлага различни дегустационни менюта. Те включват ястия, представящи различни региони и екосистеми и са на цени между 200 и 300 долара. Ето например както съдържа менюто Mundo Mater:
"Черни скали"- морски водорасли Yuyo (червени водорасли, типични за Перу и Чили), миди и калмари;
"Суха долина" - скариди, тиква Loche (тиква типична за Перу) и авокадо;
"Изключителна надморска височина" - царевица, кивич (древна зърнена култура от перуанските Анди) и листа от сладък картоф;
"Студено морско течение" - риба групер, миди бръснач и вонголе;
"Морски мозъчни водорасли" - включващ октопод, морска маруля и кодиум (вид морски водорасли);
"Амазонска вода" - риба паку (сладководна риба, "пираня вегетарианец", типична за Южна Америка), диня и листа от кока (традиционно местно растение от Андите, което помага при лечението на височинна болест);
"Андската гора" - свинско коремче, олуко (вид андска грудка) и гъба калампа.
Друг много интересен компонент, който се изпозва в ресторанта, са т.нар. летящи картофи чако, които не растат под земята, а на дърво. Те са специфични за Южна Америка и не се срещат другаде по света.
Ресторант Central няма звезда Мишлен, защото в Перу не се извършва категоризация. Но ако това не беше така, той сигурно щеше да има три звезди. Ястията са комбинирани перфектно с местни вина, наливани от глинени делви и други напитки, за да бъде преживяването за небцето и сетивата напълно завършено, предава Daily Mail.