Според някои легенди духовно извисените гурута и монасите в източния свят имат способността да изпадат в състояние, наречено "самадхи".

Самадхи е вид дълбока медитация, в която всички процеси в тялото се забавят до почти пълен стоп, а душата се отделя от тялото и започва да броди из фините светове.

Въпреки че подобен тип "изключване" звучи крайно фантастично, наскоро учени от САЩ са успели по изкуствен начин да "паузират" процесите в тялото на човек в продължение на няколко часа.

Снимка 453827

Източник: iStock

Процедурата е проведена за първи път в медицинския център на университета в Мериленд, САЩ, а официалното й име е "спешно запазване и реанимация".

Чрез този метод медиците целят да повишат шанса за оцеляване на хора със сериозни травми и наранявания, тъй като спирането на процесите в тялото на пострадалия дава на лекарите повече време за намеса.

Процедурата започва с преливането на студен разтвор, който може да замести човешката кръв за определено време.

Снимка 453828

Източник: iStock

Така органите на пострадалия се охлаждат, пулсът почти спира, ниската температура забавя процесите и реакциите в клетките и намалява нуждата им от кислород.

Мозъкът също забавя работата си, а ниската температура му позволява да оцелее до два часа без приток на кислород. При нормални условия мозъчните клетки започват да умират след около пет минути без кислород.

В момента методът се тества върху сериозно пострадали пациенти, приети в спешното отделение, а догодина очакваме и първите официални резултати и статистики по въпроса.