Всеки месец, когато битовите сметки излязат, мърморим как разходите за живот отново са се повишили у нас. И с напълно основание. Според тазгодишния индекс на разходите за живот в световен мащаб, публикуван от Economist Intelligence Unit (EIU), средната цена на живота е нараснала с 8.1% през 2022 г., поради войната в Украйна и продължаващите последици от пандемията. С други думи - не, не е само при нас в България.

Пътуване с влак от Португалия до Сингапур и това ли е най-дългият маршрут

Най-дългият маршрут с влак

За колко време се стига от Португалия до Сингапур

Най-значимата причина за покачването на цените в Западна Европа е повишаването на цените на газа, резултат от продължаващата руска война в Украйна и опита на региона да намери алтернативни източници на газ. Цената на един литър гориво се е повишила с цели 22% спрямо този период на миналата година. Не е изненадващо, че руските градове Москва и Санкт Петербург отбелязват значително увеличение на разходите за живот, докато украинската столица Киев не е анализирана тази година, посочват от CNN.

За да създаде списъка, EIU сравнява повече от 400 индивидуални цени на повече от 200 продукта и услуги в 172 града. Те проучват набор от фирми, както от висок, така и от нисък клас, за да получат представа какви са били цените на много от стоките през последната година. Друга компания, глобалната фирма за мобилност ECA International, също публикува своя собствена класация на най-скъпите градове в света всяка година.

Сингапур

Източник: iStock

Сингапур

Списъкът на ECA обаче използва малко по-различна методология, като разглежда ежедневните разходи, като тези за наем и обществен транспорт, но  не включва по-луксозни продукти в своите изчисления. Техният списък, публикуван през юни, присъди на Хонконг титлата най-скъп град за трета поредна година. Списъкът на ECA обаче силно клони към големите градове в Азия, тъй като Сеул, Шанхай и други източноазиатски градски центрове попадат в топ 10.

Сингапур, О Го Сенг и как един сингапурец живее незабелязан в гората от 30 години

Бездомникът, живял 30 години незабелязан в гората на Сингапур

Необикновената история на О Го Сенг

Да видим и как изглежда топ 10 на Economist Intelligence Unit за най-скъпите градове за живот за 2022 г., показани във възходящ ред.

  • 10. Копенхаген, Дания
  • 9. Париж, Франция
  • 8. Сан Франциско, Калифорния
  • 7. Женева, Швейцария
Тел Авив

Източник: iStock

Тел Авив

  • 6. Цюрих, Швейцария
  • 5. и 4. Хонконг и Лос Анджелис (равенство)
  • 3. Тел Авив, Израел
  • 2. и 1. Ню Йорк и Сингапур (равенство)

Въпреки че ни изглежда логично Ню Йорк винаги да е на върха на класацията, всъщност това е първият път, когато най-големият град в САЩ е първенец, макар и наравно с честия победител Сингапур. През 2021 г. Ню Йорк заема шестото място в тази класация.

Ню Йорк

Източник: iStock

Ню Йорк

Общо 22 от 172 града, които EIU проследява годишно, са в САЩ, включително Портланд, Бостън, Чикаго и Шарлот. Всеки един от тези 22-ма е имал ръст на инфлацията тази година. Междувременно миналогодишният победител Тел Авив пада на трето място, отбелязват от CNN.