Спермата се състои от много компоненти, включително вода, липиди, въглехидрати и соли. Така че не би трябвало да е изненада, че човешкото тяло може да има алергична реакция към този коктейл от различни вещества. Такова състояние е познато като семенна свръхчувствителност (HSP) или свръхчувствителност на човешка семенна плазма, и за първи път е докладвано през 1958 г. от холандски гинеколог на име Спекън.

Секс, алкохол и няколко мита за това как влияе на жените и мъжете

Какво се случва, когато "смесим" алкохол със секс

Как всъщност действа на мъжете и жените

Оттогава се съобщават много случаи, обикновено при хора на възраст от 20 до 30 години. В 40 до 50% от случаите симптомите могат да се проявят след първия полов акт. Въпреки че няма официални данни, се смята, че над 40 хиляди жени в Съединените щати имат подобна алергия, разкриват от IFL Science.

Симптомите са много и различни и зависят от тежестта на реакцията. Обикновено включват подуване, сърбеж, парене, зачервяване и болка в областта на гениталиите. Не се смята, че е свързано с безплодие, но ако сексуалният контакт предизвиква неприятни реакции, това само по себе си може да ограничи броя на сексуалните контакти, в които една двойка има желание да участва.

Снимка 611336

Източник: iStock

За да се избегнат усложнения, се препоръчва използването на предпазни методи като презервативи по време на сексуална активност. Другият вариант е лицето с алергия да се подложи на десенсибилизираща терапия. Има и случаи на хора, които са алергични към собствената си сперма. Нарича се синдром на посторгазмено заболяване (POIS). Този рядък синдром причинява грипоподобни симптоми, като объркване, мускулни болки, сърбящи очи и треска.

Те се появяват малко след еякулацията, но могат да продължат 2-7 дни. Състоянието е описано за първи път през 2002 г. в представяне на два доклада за такива случаи. През 2011 г. са публикувани две статии в Journal of Sexual Medicine, които разследват това в детайли.

Снимка 611335

Източник: iStock

Извършен е тест за кожна алергия на 33 мъже, за които се подозира, че имат това състояние. Резултатите показват, че 29 от субектите имат реакция, която е в съответствие с алергия. Оттогава е открито, че има два различни вида POIS. При единия симптомите се появяват от първата еякулация, докато при другия може да се развие по-късно в живота.

Синдром на посторгазматична болест и какво е да изпитваш алергия към оргазъм

Когато имаш алергия към оргазъм

Какво е синдром на посторгазматична болест

Няма специфично лечение за POIS, но хората с такива случаи са лекувани с антихистамини, трамадол, преднизон и бензодиазепини. Изследователите също проверяват как влияе хипосенсибилизираща терапия при двама пациенти, при които е използвана тяхната собствена изключително разредена сперма и постепенно е увеличена концентрацията. Това става чрез инжектиране на разтвора в ингвиналните лимфни възли.