Volkswagen вече показаха обновената версия на осмата генерация на Golf, която ще бъде в чест на 50-ата годишнина на модела.

Volkswagen Golf (Mk. 8.5) получава фейслифт по случай 50-ата си годишнина

50 години Golf - какво му е новото на фейслифта

Ето какво ще му е различното и новото

Знаем също, че компанията работи усилено върху създаването на девета генерация и не мисли за спирането на модела. "Той е сърцето на нашата марка. Няма да убием Golf", казва Кай Грюниц, ръководител на техническото развитие на компанията, пред Top Gear.

Освен това, представителят на Volkswagen загатва, че настоящата версия на Golf ще бъде и последната, задвижвана с двигател с вътрешно горене. Това означава, че деветата генерация на Volkswagen Golf ще бъде изцяло електрическа.

Volkswagen Golf (Mk. 8.5)

Източник: Volkswagen

Volkswagen Golf (Mk. 8.5)

Към момента не е ясно кога компанията възнамерява да го пусне, но ако следваме досегашната логика за осемгодишен цикъл на живот на моделите, би трябвало по някое време през 2028 г.

Тази новина може и да е страхотна за феновете на Golf, но има всички предпоставки да се окаже пагубна за друг модел - ID.3. "Няма достатъчно място за два или три различни модела, подходящи за един и същи сегмент от клиенти", казва още Грюниц. 

Volkswagen Golf (Mk. 8.5)

Източник: Volkswagen

Volkswagen Golf (Mk. 8.5)

И потвърждава, че вече работят върху изцяло електрически Golf, като имат конкретни идеи за това как ще изглежда, но изчакват да видят как ще се развие пазарът. Разбира се, Кай Грюниц не казва категорично, че Golf 9 ще убие ID.3, но от думите му става ясно, че това е много възможно да се случи, защото ще се получи доста голямо припокриване.

BYD изпревари Volkswagen по продажби на автомобили в Китай за 2023 г.

Кой прекъсна 15-годишната хегемония на Volkswagen в Китай

Ето коя компания се противопостави на немците

Но двата автомобила ще са и доста различни, защото следващото поколение Golf ще стъпи на новата SSP платформа, докато ID.3 в момента разчита на MEB.