Изтичащата година постави много предизвикателства, промени много животи и накара много хора да търсят нови начини на работа заради глобалната пандемия. Кои ще са уменията, които могат да ни гарантират доходи през 2021 г. и които можем да научим сами? Enterpreneur ни дават някои идеи.

Снимка 507348

Източник: iStock

Магазин в Shopify

Ако сме се насочили към онлайн търговията, една от най-успешните и лесни за работа платформи е Shopify. Съществуват редица безплатни и платени курсове, които ще ни дадат основните умения като брандинг, дизайн, дропшипинг, оптимизация за търсачки и други.

Анализ на данни

Data analysis е името, под което можем да намерим онлайн курсове за това да разчитаме правилно данни, да работим с Excel, Power BI, Python и други инструменти.

Снимка 507350

Източник: iStock

Дизайн умения

Adobe Creative Cloud е най-популярният набор от инструменти за криейтив професионалисти. А обученията включват навлизане в детайли в работата с Photoshop, Lightroom, Illustrator, After Effects.

Маркетинг в социалните медии

Друга област, която се развива с главоломни темпове, благодарение на изместването на бизнесите онлайн. Независимо дали ще изберем да с специализираме във Facebook, Instagram или LinkedIn, или пък решим да изграждаме цялостна social media стратегия, възможностите за платени или безплатни онлайн курсове са много.

Снимка 507352

Източник: iStock

Счетоводство

Колкото трудна и многопластова да е тази сфера, има начини да се специализираме в нея и без да сме завършили цяло университетско образование. Редица международни, но и български центрове за обучения предлагат възможности да навлезем в работата със сметки и баланси онлайн.

Google Ads и Search Engine Optimization

Част от маркетинговата професия, работата с пускане на реклами в платформите на Google, както и оптимизирането на сайтове за търсачката му, са умения, които можем да научим сами онлайн и, в повечето случаи, напълно безплатно. Стига да сме готови да им посветим нужното време.

Снимка 507349

Източник: iStock

Програмиране

С прехвърлянето на голяма част от бизнеса в дигитална среда работата с информационните технологии става все повече и по-разнообразна. Според Enterpreneur най-актуалните сфери там в момента са app development, machine learning, software engineering.