72 квадратни километра. 2 милиона туристи на година. И над 5.5 милиона снимки с таг #sanotrini в Instagram. Тези данни ни намекват с какъв проблем се сблъсква най-известния гръцки остров в света - Санторини е залят от туристи почти целогодишно, а това няма начин да няма и негативен ефект върху местните жители и природа.

Най-южният остров на Цикладския архипелаг е мечта за всеки, който поне малко обича да пътува, но най-вече държи на това да сподели впечатляващи кадри с последователите си в социалните мрежи.

Местни се оплакват, че дори домовете им вече не са защитени - туристите от 6 сутринта започват да се катерят по частни тераси, да минават по покриви на къщи, само и само да направят перфектното селфи на фона на популярния синьо-бял пейзаж на острова.

Което пък води към следващия негативен ефект - заради огромния брой туристи се строят все нови и нови хотели. С настоящия темп и липсата на регулации от местната власт, след няколко години Санторини ще се превърне в огромен град, покрил почти цялата територия на острова.

Притежателите на хотели може и да са доволни - рекламата им е "безплатна", благодарение на всички "инфлуенсъри" в социалните мрежи.

"Хората ползват църквите за селфи студиа", казва Майкъл Ермогенис, който от 12 години живее на острова, пред The Economist. Той е започнал да поставя табели на видни места по острова, като призовава туристите да уважават личното пространство на местните. Създател е и на Facebook страницата Save Oia, която пък цели информирането на хората за по-устойчиво развитие на Санторини.