Сан Себастиан или на баски "Доностия" е курортен град в Бискайския залив, център на баската историческа област Гипускоа. Намира се на 20 км западно от френската граница и административно представлява част от Испания. Основното му население е с около 200 000 жители, но се увеличава значително по време на туристическия сезон. 

Защо Виена е най-добрият град за живеене в света

Кой е най-добрият град за живеене в света

И кои попадат в топ 10

Страната на баските в Испания привлича стотици хиляди туристи всяка година, но изглежда ще бъде все по-трудно да се уреди човек с места, защото сега градът намалява броя на посетителите, като забранява хотелите. Или нещо такова.

На хотелите, които вече съществуват и работят, ще бъде разрешено да продължат да съществуват, но всеки, който се надява да построи нов, ще бъде разочарован, защото това няма да е възможно. Всички нови туристически апартаменти, като Airbnb например, също са забранени, като само съществуващите могат да останат в експлоатация.

Снимка 640311

Източник: iStock

Градските власти искат туризмът да бъде по-устойчив в района, като освен това имат за цел градът да стане по-добър за жителите му и да се ограничи броят на туристите, особено в пиковите месеци от годината.

През юли 2022 г. броят на посетителите в хотелските заведения в Страната на баските се е увеличил с 31.2%, а нощувките с 34.8%, според Eustat. 

Stockholm Wood City - дървеният град на Швеция

Град изцяло от дърво - да, и такъв ще има в...

Stockholm Wood City ще направи хората по-близки до природата

Ако не друго, новият подход може да доведе до по-добра почивка, с по-малко туристи и повече автентични преживявания. Този нов подход не е първият по рода си. Палма де Майорка беше първият град в Испания, който забрани Airbnb престоя през 2018 г.

Флоренция, Италия, също забрани нови Airbnb апартаменти и краткосрочни наеми тази година. В Амстердам, след години на разговори за репресии срещу туризма с трева, това лято най-накрая влезе в сила правилото, което означаваше, че туристите не могат да използват меки наркотици в центъра на града.

Снимка 640312

Източник: iStock

Що се отнася до Сан Себастиан, кметът Енеко Гоя казва, че някои от районите на града ще бъдат обявени за "пренаситени". Той смята, че има достатъчно ваканционни места в момента и определено няма нужда от нови.

Кметът се надява, че новите разпоредби ще помогнат на недоволните местни жители, тъй като в града често се появяват антитуристически графити, като на туристически места могат да се видят съобщения като "върви си у дома".

Сау Лоренсо ду Байру - португалски град, залят от 2.2 милиона литра вино

Градът, залят от 2.2 милиона литра вино

Една истинска история от близките дни

Според доклад за състоянието на града в Общия градоустройствен план се твърди, че туризмът в района е довел до спад в качеството на храната и културата, пише Metro.