Когато през 2017 г. станах фрийленсър и обърнах гръб на офиса, личните електронни устройства придобиха още по-централна роля в ежедневието ми. Социализирането, забавлението и всеки един аспект на работата ми станаха (малко или) много зависими от това винаги да имам под ръка лаптоп - за да напиша и кача статия, телефон - за да проверя имейла си, докато карам, и таблет - за да не занемарявам четенето.

През последната седмица обаче имах възможността да изпробвам дали е възможно да работя и правя всичко това само от едно устройство, при това смартфон. Всъщност, не става дума за обикновен, а за сгъваем смартфон - за новия Samsung Galaxy Z Fold4.

Към днешна дата работното ми ежедневие включва не само разработване, писане и публикуване на статии, но и терапевтични консултации, менажиране на екипи и хора от цял свят, както и управление на собствени проекти.

Снимка 592149

Източник: lifestyle.bg

Всичко това предполага безбройни мейли, видео обаждания и работа с няколко различни ERP програми, а табовете в браузъра ми обикновено се разливат и в двата ми монитора.

Именно затова бях толкова приятно изненадан, че само един телефон може да е достатъчен, за да изпълнявам почти всички ангажименти спокойно.

Снимка 592158

Източник: lifestyle.bg

Galaxy Z Fold4 се оказва повече от добър в това да ми позволява да ставам от стола и да работя от всяка точка на дома - при това във всеки момент, когато е нужно, и без да трябва да се връщам до бюрото си.

7.6-инчовият основен екран е почти двойно по-малък от този на лаптоп, но всичките софтуерни магии в телефона го правят напълно достатъчен, за да проверявам календара, да участвам във видео среща и да пиша мейл - едновременно!

Снимка 592147

Източник: lifestyle.bg

Лесно и интуитивно се случва и разместването на няколко прозореца с различни приложения, а предимно невидимата селфи камера в основния екран е напълно приемлива за срещи, въпреки скромните си четири мега пиксела.

Както всеки Galaxy телефон, Z Fold4 печели от изключително богата интеграция с всичко от Google, а в моя случай това е огромен плюс, защото Google Calendar, Meet и Gmail са на перманентен фокус в работата ми.

Особено готино е, че не е нужно да прекъсвам срещите си в Мeet, за да отварям нови прозорци, и мога спокойно да споделям екран, без да трябва да се взирам в него.

Видеото на големия екран всъщност е един от най-важните акценти за мен, защото в свободното си време често гледам YouTube клипове за фон, а в случая Galaxy Z Fold4 напълно замести таблета. Панелът се усеща солиден, а честотата на опресняване до 120Hz осигурява плавни, гладки и реалистични анимации.

Снимка 592148

Източник: lifestyle.bg

Есенните цветове в двора изглеждат контрастни и ярки, но заслуга за това има и основната камера - 50-мегапикселов сензор, придружен 12-мегапикселов сензор с ултраширок обхват и нов 10-мегапикселов сензор, който носи до 30х дигитален зуум.

Да, зуумът не е толкова мощен, колкото на Galaxy S22 Ultra например, но като цяло камерата на Galaxy Z Fold4 не отстъпва с много пред тази на S22 флагмана.

Samsung Galaxy S22 Ultra и пет причини да изберем новия флагман

5 причини да изберем Samsung Galaxy S22 Ultra

Страхотно изживяване и море от възможности

Също като Galaxy S22 Ultra, Galaxy Z Fold4 е съвместим със S Pen и стилусът бе доста важна част от преживяването ми с него. Разликата е, че се продава отделно и не е вграден в устройството.

Снимка 592146

Източник: lifestyle.bg

Останах изненадан и от това, че всъщност е удобно да водя бележки със S Pen и набързо да надрасквам някоя идея по време на среща.

Стилусът отдавна няма просто маркетингова функция за екосистемата на Samsung и се държи като истинска химикалка при писане. За нея има специално отделение на гърба на фирмения протектор на Galaxy Z Fold4, което можем да заменим със сгъваемо краче за подпиране на устройството.

Снимка 592152

Източник: lifestyle.bg

С него не е нужно да държа телефона, когато имам по-дълъг текст за четене или когато искам да гледам видео, но ръцете ми да са свободни.

Противно на очакванията ми, телефонът е доста удобен за държане с една ръка в отворен формат - не е твърде тежък, протекторът създава контра с пръстите ми и с държащия палец мога да стигна отвъд средата на екрана.

В затворен формат пропорцията от 23.1:9 е още по-удобна за ръката, но двойният и сгънат екран издува джоба повече, отколкото обикновен смартфон.

Имайки предвид че не мога да вкарам в джоба си нито лаптоп, нито таблет, намерих решение в това просто да държа телефона в джоба на якето ми, вместо този на панталона.

Снимка 592157

Източник: lifestyle.bg

Но най-важното за мен е това, че в края на работния ден не трябваше да бързам да зареждам телефона на зарядно. Въпреки всички разговори и изгледани клипове, все още имах достатъчно батерия, за да завърша деня. А това е огромен плюс, особено когато пътувам.

Въпреки всички разговори и изгледани клипове все още имах достатъчно батерия, за да завърша деня, а това е огромен плюс, когато пътувам.

Да, препоръчителната цена от 3499 лв. за конфигурацията от 12/256GB памет за нов телефон е твърде висока за мнозина, включително за мен. Ако обаче към цената на един нов и мощен смартфон, какъвто е Galaxy Z Fold4, прибавя още (поне) хилядарка за добър таблет, то сметката определено започва да излиза.

Samsung Galaxy Z Fold 3, Z Flip 3 и всичко за новите сгъваеми смартфони

Samsung Galaxy Z Fold 3 и Z Flip 3 - нова страница при сгъваемите смартфони

По-здрави, по-мощни и по-надеждни

А ако вземем предвид и това, че за много потребители сгъваемият телефон би могъл да замести изцяло и нуждата от лаптоп, Samsung Galaxy Z Fold4 оставя твърде малко място за калкулации и прави избора очевиден.