Днес е голям ден за Samsung поради две причини.

Samsung Galaxy S20, S20+ и S20 Ultra - нова страница за компанията

Новите Galaxy S20, S20+ и S20 Ultra на Samsung

Истински иновации, неземни камери и още много изненади

Само преди няколко часа компанията вдигна завесата на тазгодишните Galaxy S20, S20+ и невероятния S20 Ultra, но показа на света и едно истинско бижу в лицето на Galaxy Z Flip.

Вторият сгъваем смартфон на корейската марка е доста различен от първия и е с изцяло променен профил, при който фокусът е върху удобството, стилата и здравината.

Дизайн

Както и се очакваше, телефонът се сгъва хоризонтално през средата си. В сгънат формат е почти квадратен с височина от 87.4 мм и широчина от 73.6 мм.

Снимка 466312

Източник: Samsung

В тази позиция дебелината на устройството е 17.3 мм, но останалите му мерки го правят достатъчно удобен и компактен.

В разтворена форма Z Flip е издължен до 167.3 мм, а теглото му е 183 грама, което е горе долу в категорията на новия Galaxy S20.

Моделът е наличен в огледално лилав, огледално черен и огледално златен цвят. Новият Hideaway Hinge механизъм пък прави пантата почти невидима и придава завършеност на целия дизайн.

Снимка 466316

Източник: Samsung

Хардуер

Galaxy Z Flip е оборудван с главен 6.7-инчов Infinity Flex FHD+ Dynamic AMOLED дисплей, който е и първият за смартфон на Samsung с пропорции от 21.9:9.

Екранът разполага със специалното ултра тънко стъкло (UTG), което допринася за повече здравина и елегантност на панела.

Снимка 466311

Източник: Samsung

Трябва да споменем също така, че от Samsung са добавили и защита срещу проникване на фини частици и прах под екрана и в пантата, което бе сериозна липса при Galaxy Fold.

Малкият Super AMOLED дисплей на гърба на телефона е с диагонал от малко под 1.1 инча и през него можем лесно и бързо да проверяваме дата и час, да преглеждаме известия и да отговаряме на обаждания.

Под капака имаме Snapdragon 855+ с 8GB RAM и 256GB място за съхранение на данни.

Снимка 466313

Източник: Samsung

Батерията е по-малка от най-малката в S20 серията, но при Z Flip нямаме и толкова енергийно взискателни компоненти. Тя е с 3300mAh, поддържа безжично зареждане и е съвместима с по-мощни адаптори.

Камера

За разлика от Galaxy S20 моделите, Z Flip е с по-скромна камера, съставена от два широкоъгълни сензора с по 12 мегапиксела, оптична стабилизация и до 8х дигитален зуум. 

Новият нощен Hyperlapse режим е налице, но нощният също се радва на подобрения.

Снимка 466310

Източник: Samsung

Задните камери могат да бъдат ползвани и за селфита, когато телефонът е затворен, а когато е отворен - можем да разчитаме на 10-мегапикселовата селфи камера.

Какво още трябва да знаем

Интерфейсът и способностите на телефона гравитират около свойствата на формата и момента на сгъване.

Телефонът лесно може да бъде позициониран в полуразгънат формат на маса или друга повърхност, с което става удобен за видео разговори през Google Duo или заснемане на статични видеа.

Снимка 466314

Източник: Samsung

Така може да служи и като огледалце за гримиране, а и става доста удобен за гледане на съдържание.

Екранът може да бъде разделен на две функционални части, при което горната може да бъде ползвана за гледане на клипчета в YouTube, а долната - за чат или сърфиране в мрежата.

Galaxy Z Flip ще е наличен на нашите ширини в лимитирани бройки от 21 февруари, а цената му ще е 2899 лева. Не е по всеки джоб, но в крайна сметка говорим за пионерски продукт, който се отличава със стил и ексклузивност, характерни за малко модели смартфони на пазара.