Пълнолунието през април тази година е специално, защото съвпада с честването на католическия Великден - причината да бъде наричано Пасхална луна. Има и друго, доста по-поетично име - Розова луна.

Пълнолуние през март, Червеева луна и защо се нарича така

Днес наблюдаваме Червеева луна

Каква е историята на мартенското пълнолуние

Твърди се, че Розовата луна сбъдва желания.

Но първо да видим защо се казва така. Луната в нощта на 16-и април 2022 г. ще бъде в обичайния си цвят. Но се нарича Розова заради едни от първите диви цветя, които разцъфтяват в Северна Америка - флоксът.

Снимка 570784

Източник: iStock

Красивото растение впрочем от години се отглежда и в България за декорация на бордюри или каменисти терени. Със или без флокс обаче нищо не може да ни попречи да се разходим навън, за да наблюдаваме красивото априлско пълнолуние.

Времето ще е достатъчно топло, а луната ще се покаже над хоризонта около 19:55 ч. българско време. Най-подходящо е да я наблюдаваме в по-късните часове на място, което е далеч от източници на изкуствена светлина.

Снимка 316723

Източник: iStock

Колкото до желанията, достатъчно е да застанем и до отворен прозорец, от който виждаме луната, и три пъти да прошептим желанието си. Много важно условие за сбъдването му според поверието е то да бъде персонално за нас и да цели добро.